”Det handlar om min personlighet”

Guidetti talar ut om motgångarna och kritiken

avAndreas Käck

Sparsamt med speltid klubblaget och numera petad i landslaget.

Nu bryter John Guidett tystnaden om motgångarna.

– Det är frustrerande, säger han.

John Guidetti får oftast bara göra korta inhopp i spanska klubblaget Alaves och när Janne Andersson nu tog ut sin trupp till EM-kvalmatcherna mot Norge och Rumänien lämnade han 26-åringen utanför för första gången på flera år.

– John kommer säkert komma tillbaka igen, men just den här gången valde jag att inte ta med honom, sa förbundskaptenen.

Nu talar Guidetti ut om sin situation.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT

– Jag tränar på och försöker få tillbaka självförtroendet, men just nu går det trögt. Det är frustrerande, men folk måste förstå är att det är svårt att göra mål när man knappt får spela... Oftast blir jag inbytt med tio minuter kvar och de tio minuterna är de svåraste att prestera i. Antingen försvarar du din ledning eller så försvarar motståndarna sin ledning. Det blir ett helt annat spel jämfört med resten av matchen, säger Guidetti på en presskonferens i Spanien.

Målskytt i helgen

I lördags blev han målskytt för Alaves för första gången på nästan tio månader. Då firade han genom att titta rakt in i en tv-kamera och sätta pekfingret mot munnen, som att han ville symbolisera att han tystar sina tvivlare.

– Det var som att 20 kilos tyngd släppte från mina axlar, säger Guidetti.

Kanske var målgesten också en passning till svenska medier?

– När de rapporterar om Alaves matcher så skriver de bara: ”Guidetti blev mållös”. Inget annat. Men jag vet att det handlar om min personlighet; jag måste alltid prestera lite bättre än alla andra för att folk ska prata gott om mig. Så fort det går dåligt är det mig de fokuserar på. Det händer mer i Sverige än här i Spanien. Det är otroligt, säger Guidetti.

Han poängterar också att fotboll är en lagsport.

– Folk måste inse att alla spelare är viktiga. Det är 20 grabbar i omklädningsrummet och alla bidrar på ett eller annat sätt, säger han.

”Jag har kvalité”

Guidettis kontrakt med Alaves sträcker sig till sommaren 2022.

Just nu har han inga planer på att lämna.

– Jag trivs bra, familjen trivs. Det handlar inte om att jag inte har kvalité för att spela i La Liga, för det har jag bevisat över flera års tid att jag har. Sen får vi se. Skulle jag lämna Alaves kommer jag ändå vara nöjd, för klubben är i en bättre position nu än när jag kom i somras, säger John Guidetti.

ARTIKELN HANDLAR OM