Bröstpreparat kan ge cancer

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Svensk professor varnar för hälsokostmedel med östrogen

1 av 3

Hälsokostpreparat mot klimakteriebesvär och bröstförstoring kan ge cancer.

Nu varnar forskarna kvinnor i fertil ålder för naturligt östrogen från växtriket.

- Om ett preparat gör att brösten blir större så ökar också risken för bröst- och livmodercancer, säger Jan-Åke Gustafsson, professor i medicinsk näringslära vid Karolinska institutet.

Kvinnligt könshormon finns naturligt hos alla människor. Forskarna har länge vetat att ökade nivåer av östrogen i kroppen kan vara både till nytta och orsaka skada.

Svåra klimakteriebesvär som benskörhet, svallningar och depression brukar behandlas med östrogen.

Men de läkemedel som i dag finns på marknaden ökar samtidigt risken för cancer i livmodern och brösten.

Finns i soja

Något som fått många kvinnor att ta till hälsokostprodukter med östrogenliknande ämnen från växtriket, så kallade fytoöstrogen. Soja, humle och rödklöver är exempel på växter som innehåller mycket fytoöstrogen.

På några år har marknaden med växtöstrogen ökat kraftigt, visar en kartläggning som SVT:s Rapport har gjort. Och det är inte bara kvinnor i klimakteriet som använder produkterna.

På internet finns ett stort utbud av preparat "naturlig" bröstförstorning. Namn som "Natural push up" och "Wonder up" talar sitt tydliga språk. Någon kontroll av vad preparaten egentligen innehåller finns inte.

Växtöstrogen som säljs mot klimakteriebesvär i vanliga hälsokostaffärer kan också vara skadlig för kvinnor fertil ålder.

Korna får cystor

Undersökningar har visat att kor som äter foder med mycket rödklöver oftare får cystor i livmodern, längre spenar och föder färre kalvar

- Det kan vara förenat med livsfara för unga kvinnor att öka på halten av östrogen i kroppen, säger Jan-Åke Gustafsson.

Även inom den etablerade hälsokostbranschen är man orolig. Men här vill man helst peka på problemet med internet.

- Det finns ingen seriös produkt som säljs i butik som kan förstora brösten. Jag avråder bestämt från den typen av användning, säger Åke Färnlöf på branschorganisationen Hälsokostrådet.

Katarina Sternudd

Publicerad: