AIDS-vaccin ger hopp för asiater och färgade

NYHETER

AIDS-vaccinet AIDSVAX blev inte den succé experterna väntat på. Men vaccinet väcker hopp - det har visat sig ha effekt på färgade och asiater.

Försöken med vaccinet har pågått under tre år. På måndagen presenterades resultatet som visar att vaccinet inte tycks ha effekt på alla människor.

Michael Para från VaxGen, säger i ett pressmeddelande:

– (Studien) visade ingen statistisk signifikant minskning av HIV-infektionen i försöksgruppen, vilket var det önskade resultatet av undersökningen.

Det positiva med studien är att den visade att vissa grupper verkar svara på vaccinet.

– Försöken indikerar att färgade och asiater tycks producera högre nivåer av antikroppar mot HIV, uppger VaxGen i ett uttalande.

Vissa grupper fick effekt

I försöken deltog endast 314 färgade, men studien visade att vaccinet hade effekt till 78,3 procent.

Bland asiater var vaccinet effektivt till 68 procent, men siffran är svår att förlita sig på eftersom endast 77 asiater deltog i försöken.

– Det här är första gången vi har siffror som antyder att vaccin har stoppat en HIV-infektion i människor, säger Phillip Berman, mannen bakom vaccinet AIDAVAX, och fortsätter:

-– Vi vet ännu inte varför vissa grupper svarar bättre än andra.

VaxGen ska fortsätta utveckla ett vaccin och kommer att undersöka närmare varför vaccinet tycks fungera bättre på färgade och asiater, uppger AP.

Experter anser att ett vaccin är det enda sättet att hindra AIDS-epidemin att spridas ytterligare. Hittills har smittan dödat 20 miljoner människor.

Ingen var smittad innan studien

I studien ingick 5400 personer, 5108 av dem var homosexuella män, 309 var kvinnor. Alla hade en livsstil som utsatte dem för hög risk för att infekteras av HIV, men ingen var smittad när studien inleddes, skriver CNN.

Inför undersökningen uppmanade VaxGen försökspersonerna att praktisera säker sex eftersom man inte var säker på om vaccinet skulle fungera och eftersom en tredjedel av försökspersonerna fick placebo, uppger AP.

Frida Johansson