”Man trycker och så kommer allt - hela tallriken är förstörd”

Av: Fredrik Jönsson, Malin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:

FOTBOLL

5 juni 2016.

Det var senaste gången John Guidetti gjorde mål i landslaget - men mot Slovakien spräckte han en efterlängtad nolla.

– Nu får vi hoppas på ketchupeffekten, det är den vi jobbar på. Heinz - man trycker och trycker och så kommer allt och hela tallriken är förstörd, säger Guidetti efter 1–1 mot Slovakien.

Den första halvleken var inte positiv i svenska ögon. Slovakien spelade bäst och var närmast ett ledningsmål med ett stolpskott halvvägs in i den första halvleken.

I andra halvlek såg det bättre ut för Blågult och i den 52:e minuten kom ledningsmålet.

Oscar Hiljemark fick bollen centralt i banan och avancerade framåt, sedan släppte han ut bollen på Kristoffer Olsson som skickade iväg ett inlägg.

Första landslagsmålet sen 2016

John Guidetti missade först bollen, men han fick en ny chans och kunde då peta in bollen från nära håll.

– Nu fick jag göra ett skitmål. Bollen studsade på tre spelare och så fick jag peta in den. Det är det lättaste som finns, det är så jäkla underbart, det är såna mål man älskar. Så det var skönt att det var ett sådant mål också. Det är bara glädje det också, säger Guidetti.

Det var Guidettis första mål i landslaget sedan den 5 juni 2016.

– Jag har spelat ganska många landskamper, haft glädjen att göra det. Men mycket har varit när man har kommit in och varit i ledningen med 1-0 och ska stänga matchen sista tio-femton. Så det är inte så många matcher som det kanske ser ut. Så det var skönt att få spela från start och spela hela, skapa lite målchanser och göra ett mål. Jätteglad att man blir matchens lirare och folk tycker man gör det bra, det är ett jäkla kvitto, säger anfallaren.

”Är för jävligt, självklart”

Hur mycket press har du känt i landslaget?

– Mer för mig själv. Jag har haft en fantastisk fin landslagskarriär om du tittar på när jag började min landslagskarriär när jag var 15 år. Jag har spelat i alla landslag och har alltid varit väldigt stolt, jag har tagit ett guld i U21-EM och gjorde mycket mål i U21-landslaget, säger Guidetti.

– Att det aldrig lossnar i landslaget är för jävligt, självklart. Men så är det. När Janne kom fick jag två matcher från start, två väldigt tuffa matcher. Jag tror att vi gjorde ett mål i de båda landskamperna. Ola (Toivonen) in, och sen spelade jag Frankrike borta som också var en tuff match. Det är klart att det är surt att det inte kom i de matcherna. Nu får vi hoppas på ketchupeffekten, det är den vi jobbar på. Heinz - man trycker och trycker och så kommer allt och hela tallriken är förstörd.

Foto: NAINA HELEN JAMA

Sämsta publiksiffran på Friends arena

I den 81:e minuten gjorde Sverige ett trippelbyte. Kristoffer Peterson, Sotirios Papagiannopoulos och Marcus Rohdén fick komma in i stället för Oscar Hiljemark, Andreas Granqvist och Albin Ekdal.

Bara minuter senare kom Slovakiens kvittering.

Kristoffer Peterson tappade bollen och Albert Rusnak tog tillvara på chansen. Han fick på en stenhård träff med högerfoten och bollen satt högt upp bredvid en chanslös Kristoffer Nordfeldt.

– Jag förstår att han känner en besvikelse, men ingen av oss i omklädningsrummet känner någon besvikelse. Han är här för att han förtjänar att vara här. Han ska vara otroligt stolt, han har fått debutera för svenska A-landslaget. Det är det största man kan göra som svensk fotbollsspelare, säger Guidetti.

– Han ska fortsätta när han kommer tillbaka till Holland med det självförtroendet och energi för att han har presterat på en väldigt bra nivå. Han måste slå mina mål i Holland, det har jag sagt. Annars är inte vänner - men det kommer han att klara av.

Det slovakiska landslaget var nära ett segermål i slutminuterna. Men Nordfeldt stod för en fin räddning och matchen slutade 1–1.

Det var dock inte många som såg den här matchen på plats. Endast 9 876 personer fanns på plats på Friends Arena vilket är den sämsta publiksiffran någonsin när landslaget spelar där.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.