MP-språkröret om telefonsamtalet från Ulf Kristersson

Isabella Lövin uppringd av M-ledaren: ”Inte seriöst”

avOlof Svensson

Ulf Kristersson ringde Isabella Lövin en timme innan sitt uppmärksammade Facebookinlägg.

Enligt MP-språkröret erbjöd M-ledaren miljöpolitik men ville inte diskutera migration.

– Jag uppfattar inte det som ett seriöst erbjudande om sakfrågor, det var mer att checka av innan han gick vidare med sitt inlägg, säger Isabella Lövin.

Läget i svensk politik är fortsatt låst. En möjlig upplåsning som Liberalernas Jan Björklund förespråkar är att Alliansen och MP inleder samarbete.

Om Ulf Kristersson på nytt får talmannens uppdrag att sondera vill Björlund att han går till botten med MP-spåret.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin berättade efter sitt möte med talmannen att Ulf Kristersson redan varit i kontakt med henne. Det skedde en timme innan Kristersson publicerade sitt Facebookinlägg med 3–2–1-förslaget i fredags.

Enligt Isabella Lövin syftade samtalet främst till att få en bekräftelse på att Miljöpartiet inte vill stödja honom.

– Han ringde och ville bara veta att vi inte är villiga att stödja honom i en Alliansregering, ens om vi pratar om miljöfrågorna. Jag uppfattar inte det som ett seriöst erbjudande om sakfrågor, det var mer att checka av innan han gick vidare med sitt Facebook-inlägg, säger Isabella Lövin till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.

”Fanns ingen vilja att samtala om migration”

Bjöd han in till samarbete?

– Nej, det var inte så jag uppfattade det.

Vad frågade han?

– Om det var rätt uppfattat att Miljöpartiet inte kunde stödja Moderaterna i en alliansregering, ens om vi fick miljöpolitik i utbyte. 

Står ni fast vid det?

– Vi står långt ifrån varandra även i migrationsfrågan. Det fanns ingen som helst vilja att samtala om de frågorna.

Varför MP kan inleda ett samarbete med Alliansen lokalt, som man gjort i Stockholm stad, och inte nationellt förklarar MP med att det är skillnad på Moderaternas syn på SD i Stockholm och på riksnivå.

”För tidigt att spekulera i”

– Moderaterna i Stockholms stadshus såg en möjlighet att skapa en majoritet som inte innebar att man lutade sig mot Sverigedemokraterna. Det Ulf Kristersson öppnade för på Facebook i fredags var tvärtom en lösning där man lutade sig mot Sverigedemokraterna, sa Gustav Fridolin på MP:s pressträff efter mötet med talmannen.

Varken Isabella Lövin eller Gustav Fridolin vill svara på om MP kan tänka sig att stödja Alliansen med någon annan statsministerkandidat än Ulf Kristersson.

Jan Björklund sätter sitt hopp till att Ulf Kristersson får möjlighet att sondera igen, och att han då vänder sig till er om ett samarbete. Är det helt uteslutet för er att hitta det?

– Jag tycker det är alldeles för tidigt att spekulera i den frågan. Nu hoppas jag att det är Stefan Löfven som får sonderingsuppdraget, sa Isabella Lövin kort innan talmannen meddelade att Löfven fått sonderingsuppdraget.

M: Har haft möten med båda språkrören

Moderaternas biträdande presschef, Niklas Gillström, svarar att Ulf Kristersson haft möten med båda språkrören innan samtalet. Då klargjorde de att de inte tänkte stödja en M-ledd regering. Telefonsamtalet handlade om att undersöka om deras besked fortfarande gällde.

ARTIKELN HANDLAR OM