Nordiska rådets filmpris till ”Svinalängorna”

avJan-Olov Andersson

Ännu en stor framgång för Pernilla Augusts debutfilm

Foto: ROLF KONOW/DRAKFILM
Ola och Noomi Rapace i ”Svinalängorna”.

Framgången för Pernilla Augusts ”Svinalängorna” fortsätter.

I dag fick hon Nordiska rådets filmpris, som förutom äran innebär nästan en halv miljon kronor.

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Pernilla August tillsammans med producenten Helena Danielsson när det stod klart att ”Svinalängorna” blir Sveriges bidrag till Oscarsgalan.

Det är åttonde gången som Nordiska rådet delar ut priset till en film som utmärker sig genom sin nationella särprägel och konstnärliga originalitet. Tidigare svenska vinnare är Josef Fares för ”Zozo” (2006) och Roy Andersson för ”Du levande” (2008).

2011 års pris går alltså till Pernilla August, för hennes filmatisering av Susanna Alakoskis Augustprisvinnande bästsäljande bok.

”Extra kul med debutant”

– Det är fantastiskt kul för alla i teamet men det är extra kul att en debutant i spetsen i ett i princip helkvinnligt team inte bara slår Sverige utan hela Norden och kanske snart världen med häpnad, säger Anna Serner, ny vd på Svenska Filminstitutet.

Filmen har tidigare med stor framgång visats på Venedig-festivalen och är också Sveriges bidrag till nästa års Oscars-gala, i kampen om bästa utländska film.

Helen Mirren delade ut pris

Här i Sverige sågs filmen, där Noomi Rapace, Ola Rapace, Ville Virtanen, Outi Mäenpää och Tehilla Blad har huvudrollerna, av nästan 400 000 personer på bio.

Priset delades ut i Köpenhamn i dag av brittiska skådespelerskan Helen Mirren.

Prissumman på 350 000 danska kronor (cirka 450 000 svenska kronor) går till Pernilla August och producenterna Helena Danielsson och Ralf Karlsson.