Holm: Robins väg är minerad

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. Enligt seedningen ska Robin Söderling ta sig till kvartsfinal i Wimbledon.

Problemet?

Vägen dit är minerad, och redan i dag kan det smälla på centrecourten.

Robin Söderling är en av världens bästa tennisspelare, men också en av de mest förutsägbara.

Det är nämligen så enkelt att svensken aldrig är bättre än sin egen serve.

När den stämmer leker han hem sina servegame. Kommer bollen över huvud taget tillbaka är det i regel med en så dålig längd att Söderling kan kliva in i banan och styra spelet med sina tunga grundslag.

Då, när han får spela sin powertennis, vinner han 99 av 100 servegame och vågar slappna av i returgamen.

Ska spela rejält och aggressivt

Stämmer däremot inte serven kan det se ut som mot Philipp Petzschner. Svensken spelade då helt utan trygghet och pondus, föll in i tyskens tempo och lurades in i ett spel han inte behärskar.

Söderling ska spela rejält och aggressivt, inte hålla på och plottra. Han är ingen lirare och kommer aldrig att bli det. Frågan är om det inte finns bronsstatyer som har känsligare handleder än västgöten.

Vid några tillfällen visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta, som när Petzschner trillat framme vid nät. Banan låg öppen som ett hav när Söderling klev in i banan och slog en enkel volley i... korridoren.

Ett par game senare blev han överlobbad. Bollen var slagen utan längd och topp. Söderling hade kunnat gå ikapp bollen, men lik förbaskat lyfte han ut den.

Måste höja sig för att få stanna

Enda glädjeämnet var att västgöten fortsätter att vinna även när han spelar dåligt. Förklaringen är att han, vilket utmärker en toppspelare, vinner de avgörande poängen.

Mot Petzschner räddade han 16 av 21 breakbollar och utnyttjade fem av elva i tyskens serve.

– För fyra år sedan hade jag förlorat en sådan här match. Nu vinner jag 90 procent av dem. Det är därför jag ligger på topp 5 i stället för topp 20, säger Söderling.

Frågan är dock om det räcker mot Lleyton Hewitt, som bara är den andra minan på vägen till en eventuell kvartsfinal. Höjer sig inte Söderling en klass lär han avsluta torsdagen med att packa resväskorna i det hyrda huset i Wimbledon.

Upp till serven

30-årige Hewitt är inte lika bra som förr och dessutom fotskadad, men ingen kan slita ut fajterhjärtat ur hans kropp. Lyckas inte Söderling döda bollarna är australiensaren redo att springa en omväg på tio mil för att ta sig till tredje omgången.

Hewitt vann Wimbledon 2002 och sedan dess är det inte direkt några halvfigurer som har stoppat hans framfart: Ivo Karlovic (2003), Roger Federer (2004, 2005, 2008) Marcos Baghdatis (2006) och Novak Djokovic (2007, 2010) och Andy Roddick (2009).

Om Robin Söderling ska sälla sig till den skaran är upp till serven.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN