Om allt är fel – säg det då

Av: Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:

Lena Mellin: Om man från en grov anklagelse i ansiktet tiger man inte

1 av 2
VIFTADE MED BLINGET I går deltog drottning Silvia i en sluten invigning av Gillbergcentrum för neuropsykiatri och utvecklingsneurologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Drottningen var på strålande humör och mycket tydlig med att hon bar sin vigselring.

Du får en grov anklagelse slungad rakt i ansiktet.

Väljer du att tiga och lida?

Knappast.

Kungen fortsatte i går på den inslagna vägen och vägrade svara på frågor om det som börjar utveckla sig till en rejäl kris för statschefen.

I boken ”Den motvillige  monarken” som kom ut i höstas hävdas bland annat att kungen och hans vänner på 1990-talet regelbundet besökte en klubb som drevs av den grovt kriminelle Mille Markovic.

Dit tog han ”professionella tjejer”.

Markovics trovärdighet är inte den bästa. Det är hans brotts­register lite för långt för att tillåta.

Men han har dessutom, med stor envishet, hävdat att han har bilder från klubben som är komprometterande för kungen och hans vänner.

Uppenbarligen var åtminstone en person i kungens om­givning rädd för att det är sant. Det är affärsmannen Anders Lettström, en av kungens äldsta och bästa vänner.

Via ”gudfadern” Milan Sevo gjorde Lettström ett försök att köpa bilderna av Markovic. Men priset var för högt.

Det blev ingen affär.

Riktigt vad kungen, som faktiskt är Sveriges statschef, tycker om hela den här historien är oklart. Det enda man förstår är att han tycker det är ytterst besvärande.

Det är begripligt. Och samtidigt obegripligt.

Begripligt i den meningen att ingen gillar att figurera i mindre smickrande sammanhang. Man blir nedstämd av sånt.

Obegripligt för att den som blir orättvist anklagad oftast blir väldigt arg och känner ett behov av att rättfärdiga sig genom att säga att allt är fel.

Faktum är att kungen haft nära sju månader på sig att säga att allt i boken är gripet ur luften. Att det är det dummaste, mest infama, han någonsin hört. Att han är asförbannad och knappt kan styra sig.

Men det säger inte kungen.

I höstas talade han först om att läsa boken och sedan om att vända blad. För ett par dagar sedan tyckte han det var bra Anders Lettström erkände att han försökt köpa bilderna.

Det är konstigt.

Det vore jättekonstigt nästan vilken offentlig person det än gällde. Men det blir ännu märkligare när det är Sveriges statschef vi talar om. Visserligen avlövad all makt men trots allt fort­farande statschef.

Om allt är fel så säg det, kungen. Hur svårt kan det vara?

”En affärsman. Entreprenöriell. Trevlig.”

Näringsminister Maud Olofsson (C) träffade Saabspekulanten Vladimir Antonov.

”Du och Sverige förtjänar medaljen”

Förbundskansler Angela Merkel smörar för Fredrik Reinfeldt som fått Ludwig Erhardtmedaljen i guld.

Publicerad: