”Han pratade med skytten”

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Vittnet såg paret Palme prata med mördaren – sekunder före skotten

1 av 7 | Foto: LASSE HEDBERG
Olof Palme i första maj-tåget 1985.

Paret Palme pratade med mördaren före mordet.

Det uppgav taxichauffören som larmade polisen efter att ha bevittnat ­mordet – och i dag säger han till Aftonbladet:

– Jag står fortfarande bakom det jag säger i förhören.

Efter snart 27 år väcker Palmemordet fortfarande stort intresse. I går sändes ­exempelvis andra delen av filmatiseringen av kriminologen Leif GW Perssons romanserie där Palme mördas i en svensk konspiration.

Stannade vid rödljuset

Anders Delsborn var 28 år och körde taxi åt Järfälla taxi på fredagskvällen den 28 ­februari 1986. Vid korsningen Sveavägen-Tunnelgatan stannade han för rött ljus. I det första förhöret med ­honom som hölls av polisen en timme senare berättade Delsborn att när han tittade åt vänster såg han ”tre personer, ett par och en man, stå och samtala med varandra” vid korsningen på östra ­sidan av Sveavägen.

”Mannen, som Delsborn något senare såg avlossa ett skott mot paret, stod vänd med ryggen mot husfasaden, medan paret stod vänt med ryggen mot Delsborn”, står det i förhörsprotokollet.

Omedelbart då Delsborn startat färden igen hörde han en kraftig smäll från samma håll där trion stod. Han vände huvudet samtidigt som han hörde en andra smäll och såg en rökflamma från det vapen som mannen med ryggen mot huset höll i sin högra hand, riktad mot ­paret.

Taxichauffören var den som larmade polisen via sin taxiväxel.

”Står bakom det jag sa”

I dag är Anders Delsborn 54 år. Han är inte längre ­taxi­chaufför. Aftonbladet når honom i London på telefon.

– Jag har lämnat det här bakom mig för länge sedan. Det är många, privatspanare och journalister, genom åren som hört av sig om det här till mig. Det blir så mycket spekulationer, säger Delsborn.

Men tillägger:

– Jag står fortfarande bakom det jag säger i förhören. Det var färskt då och jag står för det.

Delsborns vittnesmål togs emot, men det han uppfattade som ett samtal mellan ­paret Palme och mördaren är inget som man tycks återkomma till i utredningen.

Journalisten och författaren Gunnar Wall har sedan 1987 skrivit om Palmemordet. 2010 gav han ut sin andra bok om fallet, ”Mordgåtan Olof Palme”.

Han anser liksom Leif GW Persson att mycket talar emot att mördaren var en ”ensam ­galning”, som Christer Pettersson.

Fyra vittnen till

Enligt Gunnar Wall stödjer utöver Delsborn ytter­ligare fyra vittnen att ett samtal ska ha ägt rum ­mellan makarna Palme och mördaren före mordet. Anledningen att samtalet inte uppmärksammas tror han är ­Lisbet Palmes vittnesmål.

– Det här passar inte in. Lisbet Palme har inte sagt något om att hon och Olof stannade upp och inte heller att de pratade med vare sig mördaren eller någon annan. Hon la ju inte ens märke till att mördaren fanns i närheten när han sköt Olof på 20 centimeters avstånd.

Kan minnas felaktigt

Gunnar Wall tror att ­Lisbet Palme kan ha lidit av posttraumatisk stress efter händelsen, och därför inte minns den korrekt.

– Det är möjligt att det hon säger stämmer, och att det verkligen är Christer Pettersson som är mördaren. Men jag tror inte det, bland annat eftersom Pettersson knappast skulle ha hunnit ställa sig i gathörnet och invänta paret Palme om han följt ­efter dem från bion. Och det som verkligen bekymrar mig är att polisen inte utrett de vittnesmål som samfällt pekar på ett annat händelseförlopp.

Flera oklara uppgifter om Palmemordet

Mordplatsen kvällen den 28 februari 1986.
Mordplatsen kvällen den 28 februari 1986.

Den 28 februari 1986 klockan 23.21.20 plus/minus 10 sekunder skjuts Olof Palme, enligt utredningen.

Taxichauffören Anders Delsborn ser mordet och larmar sin växel i Järfälla, som i sin tur ringer ­polisen.

23.23 eller 23.25 Två polispiketer som befann sig vid Brunkebergstorg respektive Norra Ban­torget beordras till ­platsen, en färd på runt 20–30 sekunder.

23.24 eller 23.26 Piketen från Brunkebergstorg anländer till platsen. Fyra poliser skickas att för­följa gärningsmannen. När den andra piketen ­anländer är oklart. Enligt juristkommissionens ­version fem minuter ­senare. Först av alla ­poliser anländer dock kommissarie Gösta ­Söderström, som befann sig på Kungsgatan i kommissariebilen när han fick besked om skottlossningen.

23.26 Ett ilanrop om att gärningsmännen flytt går ut, hela tre minuter efter områdeslarmet.

23.28 Palme är om­händertagen av sjukvårdspersonal och ­lämnar platsen i ambulans mot Sabbatsbergs sjukhus. Lisbet åker med.

23.30 Kommissarie ­Söderström meddelar ­polisens sambands­central att offret är Olof Palme.
 

Källor:

”Inuti labyrinten – om mordet på Olof ­Palme” (Kari och Pertti Poutiainen, 1995),

”Mordgåtan Olof Palme” (Gunnar Wall, 2010)

Publicerad: