Linda, 28: Värsta dagen i mitt liv

1 av 3 | Foto: Dennis Thern
”Mannen var iskall, han bara log och frågade om jag ville ha frukost”, berättar Linda.
NYHETER

KOH SAMUI. När svenska Linda, 28, klev in i domstolen på den thailändska paradisön Koh Samui hade hon blivit lovad att slippa möta den man som våldtog henne för ett år sedan.

Så blev det inte.

Den misstänkte gärningsmannen satt två meter bakom henne och hånlog när hon svor eden.

– Den absolut värsta dagen i mitt liv. Det var läskigt att se honom igen. Men den här mannen måste stoppas. Det har hänt förr och kommer att hända igen. Han är en otäck människa och ska hamna bakom galler, säger Linda till Aftonbladet.

Känt för fester

Linda är en av väldigt få av de hundratals utländska kvinnor som blivit våldtagna i Thailand varje år som orkar driva sina fall vidare. De allra flesta offren flyr landet fortast möjligt, medvetna om alla problem som väntar: en korrupt polis, en kvinnosyn skild från den i västvärlden och en legal process här som kan ta flera år. Motanmälningar är vardagsmat.

Den 22 februari 2012 var Linda och några svenska tjejkompisar på Koh Phangan för att festa. De hade varit där flera gånger förut. Koh Phangan är känt för sina Full Moon Parties vilka lockar tiotusentals backpackers varje gång. Den här tisdagskvällen var det Black Moon Party, en fest som hålls på ön i väntan på fullmånen.

Vaknade på hotell

– Vi hamnade på baren Cactus på Haad Rin Beach. Där var det en man som tafsade lite på mig och var rätt närgången. Min ölflaska ramlade ner på golvet flera gånger och då var han framme och bjöd på en ny, då med en isbit nedpetad i flaskan. Han var rätt obehaglig. Senare på kvällen började jag känna mig konstig, ungefär som om jag inte var närvarande, bara flöt med. Mina kompisar försökte få mig därifrån utan att lyckas, säger Linda.

Hon vaknade sent på eftermiddagen dagen efter, på ett hotell. Hon visste inte var. Men mannen från kvällen innan låg över henne med ett lakan runt huvudet och genomförde ett samlag. Hon försökte slå sig loss under flera minuter. Först när mannen fått utlösning blev hon fri.

– Jag fick panik. Jag kände mig förvirrad, hade bara diffusa minnen av vad som hänt kvällen innan. Allt kändes overkligt. Allt man hört talas om, vad som kan hända tjejer på den här ön hade jag råkat ut för. Mannen var iskall, han bara log och frågade om jag ville ha frukost,berättar Linda.

Småskrattade

Att hon hade blivit våldtagen styrks bland annat av det läkarintyg som ingår i rättegångsmaterialet. Tillsammans med annan bevisning, bland annat vittnesförhör med polis och hotellägare, pekar allt mot att den misstänkte också är gärningssmannen. DNA är säkrat.

I rättssalen satt den anklagade thailändaren och småskrattade mest hela tiden. Han tittade oavbrutet mot bänken på åklagarens sida där ett tiotal släktingar och vänner till Linda slutit upp för att ge henne sitt stöd.

– Utan dem hade jag inte klarat detta, säger hon själv.

Korsförhördes

Den utpekade gärningsmannens advokat korsförhörde Linda under en dryg timme. ”Njöt du, varför flydde du inte, varför skrek du inte, tog du av dig kläderna själv, hade ni sex tre gånger?”. Domaren fick till sluta gripa in när frågorna blev alltför intima och bad tolken att inte ens översätta dem.

På plats vid rättegången i Thailand fanns den svenska advokaten Ulla Bella af Klercker. Hon hade först begärt att få vara åklagarbiträde vid rättegången vilket avslogs rutinmässigt. Endast thailändska advokater tillåts i thailändska domstolar.

”Stöd och hjälp”

– Jag är ändå ett stöd och hjälp, ungefär som ett målsägarebiträde i Sverige, säger hon.

Vem betalar dig för det här uppdraget?

Många människor vet inte om att man kan få svensk rättshjälp enligt rättshjälpslagen om man blivit utsatt för ett sexualbrott utomlands. Linda vände sig till mig, säger Ulla Bella af Klercker.

Den här typen av rättsfall kan ta flera år innan de avgörs i Thailand.

– Han måste stoppas. Jag var inte den första, säger Linda.

OBS! Linda heter något annat i verkligheten.

Jan Källman