Amnesty: Rätt att sälja sex

Av: Petter Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Människorättsorganisationen slänger iväg en politisk bomb

Kan prostitution jämställas med gruvarbete? Eller hushållsarbete i någon annans hem? Det anser Amnesty International. I alla tre fallen kan det ju finnas omständigheter som gör det lite svårt att tala om ett helt fritt val.

I ett förslag från organisationens högkvarter propageras nu för att Amnesty ska ta strid för en total avkriminalisering av sexhandel. Varken köpare eller säljare ska kunna straffas. De utövar ju bara ”sin autonomi”, vilket staten inte ska blanda sig i. Dessutom, hävdar man bland annat, finns det ju handikappade män som behöver köpa en kvinna ibland för sin hälsas skull.

I jämlikhetens Sverige är det en politisk bomb av guds nåde. Vår progressiva sexköpslag är ju en exportsuccé, så sent som i förra veckan ställde sig till och med EU-parlamentets jämställdhetsutskott bakom modellen. Och så börjar en av världens mest inflytelserika människorättsorganisationer simma motströms. Snacka om backlash.

Redan har paraplyorganisationen Sveriges kvinnolobby och Feministisk Initiativ gått till angrepp. Svenska Amnesty vrider sig som en mask på kroken och understryker att detta inte är deras policy i dag, och att förslaget kanske inte alls blir verklighet.

Det är nog säkrast det. I alla fall för svenska Amnesty, som jag misstänker annars riskerar massavhopp. Det är ju säkert, för de flesta medlemmar, en rätt dramatisk skillnad på att kämpa för politiska fångar och att kämpa för rätten att köpa andras kroppar.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.