Mejla

Jan-Olov Andersson

En riktig högoddsare

Publicerad:
Uppdaterad:

Jan-Olov Andersson: Petra Marklund har fått årets tuffaste sommarjobb

Den såg man inte komma…

Petra Marklund som programledare för ”Allsång på Skansen” är en riktig högoddsare. Som säkert kan bli riktigt bra – om hon lyckas vinna den äldre publikens hjärtan, de som inte har en aning om vem hon är.

Petra Marklund.
Petra Marklund.

Så fort Måns Zelmerlöw i direktsändningen av sommarens sista ”Allsång på Skansen” lite kryptiskt sa några ord som antydde att han skulle lämna programledarjobbet, började spekulationerna om ersättaren.

Med Bo Larsson (1979-1993), Lasse Berghagen (1994-2003), Anders Lundin (2004-2010) och Måns (2011-2013) har Skansen blivit en manlig fästning, så förhandssnacket har så gott som hela tiden handlat om att Nu måste det bli en kvinnlig programledare.

Lena Philipsson, Sarah Dawn Finer och Babben Larsson är några av dem som har nämnts.

Tre kvinnor som är folkkära, fantastiska artister och alla har programledarerfarenhet.

Petra Marklund… den såg nog inte många komma.

Inte hon heller, uppenbarligen, hon säger att hon befann sig i chock och trodde hon hade hört fel, när SVT frågade henne.

Rätt eller fel val, det vet vi inte förrän årets säsong drar igång i sommar.

Men ett spännande val är det onekligen.

Och ett väldigt medvetet val att föryngra programmet ytterligare, känns det som.

Det var förstås valet av Måns Zelmerlöw också. Inte så mycket för åldern (nu 27 år) i sig, utan för att han blev känd för den stora allmänheten genom tv-program – ”Idol” och Melodifestivalen – som har en ung publik.

Även i artistvalet har man under senare år siktat på den unga publiken. Titta på vilka det är som står med stora skyltar och skriker högst vid kravallstaketen under sändningarna. Det är tjejerna som dyrkar artister som Justin Bieber, The Fooo, Anton Ewald, Robin Stjernberg och Oscar Zia.

Sedan brukar förstås Håkan Hellström-fansen flockas där också, när han är med, men Hellström är liksom ålderslös och är en slags egen genre i sig.

Petra Marklund, 29, hade tidigt i karriären framgångar utomlands under artistnamnet September, utan att just någon brydde sig särskilt mycket hemma i Sverige.

Genombrottet kom med TV 4:s ”Så mycket bättre” för tre år sedan, där hon sedan fick stora framgångar med Petters låt ”Mikrofonkåt” och Eldkvarns ”Kärlekens tunga”.

Hon följde upp med en cd på svenska, där främst Jocke Berg-låten ”Händerna mot himlen” blev en stor hit.

Men folkkär… det vet i fan om hon är.

Skulle tippa att fler känner igen låten i sig, än vem som sjunger den.

Som förträfflig sångerska kan Petra Marklund förstås leda allsång i precis vad som helst. Från Evert Taube till Håkan Hellström. Från dansband till schlager. Den biten fixar hon galant.

I ”Så mycket bättre” var hon både charmig och energisk på ett sätt som gick igenom rutan, som man brukar säga på tv-språk.
 

Men SVT spelar ett högt spel på två sätt med valet av Petra Marklund.

Har en känsla av att programmets äldre kärnpublik åtminstone inledningsvis kommer att vara inte så lite skeptiska till att ett så brett och populärt program, får en i princip okänd ung sångerska som programledare.

Och har man aldrig varit programledare tidigare, så är inte precis ett direktsänt ”Allsång på Skansen” det lättaste jobbet för en nybörjare. Få program i svensk tv kräver så mycket av programledaren. Det finns många tv-kameror att titta i, tidsscheman som måste hållas och många snudd på språngmarscher genom publikleden som ska genomföras samtidigt som man leder allsången och allt detta inför 1,5-2 miljoner tv-tittare och 10-15-20 000 människor på plats.

Petra Marklund har fått det här årets tuffaste sommarjobb.

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN