Polisens misstag

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Trots alla tecken lyckades inte Säpo stoppa attentatet

Attentatet vid Drottninggatan i Stockholm.
Foto: LÄSARBILD
Attentatet vid Drottninggatan i Stockholm.

En huvuduppgift för Säkerhetspolisen är att förutspå terrorattacker.

Trots det vill Säpochefen inte tala om ett misslyckande.

– Men det är väldigt tråkigt att det har hänt, säger Anders Danielsson.

Taimour Abdulwahab.

Säkerhetspolisen har tagit över utredningen och betecknar nu lördagens attentat som ett terroristbrott. En av teorierna är att den misstänkte självmordsbombaren, Taimour Abdulwahab, hade medhjälpare som ännu är på fri fot.

Har handlat ensam

– Själva händelsen är, så vitt vi vet, utförd av en ensam gärningsman. Men det kan ha funnits medgärningsmän som har planerat eller stöttat på olika sätt. Vi måste jobba med båda alternativen, säger Säpochefen Anders Danielsson.

Säpo arbetar just nu med att kartlägga de elektroniska spår som den misstänkte har lämnat efter sig. Det kan vara signaler från mobiltelefonen eller aktivitet på internet.

”Går inte att förutse”

När det gäller terrorbrott är myndighetens viktigaste uppgift att förebygga och förutspå attentat. Men trots att Taimour Abdulwahab varit uttalat extremistisk har han inte varit föremål för Säpobevakning.

– Ingen kan förutse ett terrorbrott. I alla fall inte i ett öppet demokratiskt samhälle. Det skulle kräva kraftiga begränsningar av våra fri- och rättigheter. Och ett sådant samhälle vill inte jag leva i. Vår uppgift är att till vårt yttersta, med de resurser vi har, förutse sådant här. Jag vill inte tala om ett misslyckande. Men det är väldigt tråkigt att det har hänt, säger Anders Danielsson.

Finns det risk för fler attacker?

– Inte som jag känner till. Det är abstrakta hot i sådana fall. Rikspolischefen kommer att gå ut och se till att det finns fler synliga poliser på gatan för att skapa trygghet. Det är först om man har ett konkret hot som man kan vidta säkerhetsåtgärder.

Publicerad: