Sanningskommission för försvunna studenter

avTT

Foto: Christian Palma/AP/TT
Mexikos nytillträdde president Andrés Manuel López Obrador (i kostym) tillsammans med anhöriga till de 43 lärarstudenterna.

Bortförandet av studenter i delstaten Guerrero är ett öppet sår i Mexiko. Som en av sina absolut första åtgärder i ämbetet har den nye presidenten Andrés Manuel López Obrador undertecknat ett dekret som tillsätter en sanningskommission om mysteriet.

– Det här är en nationell angelägenhet, slog López Obrador fast i samband med att han träffade anhöriga till de försvunna studenterna.

Den mexikanske presidenten utlovade samtidigt vittnesskydd för alla som vågar träda fram och berätta vad de vet om bortförandena.

– Vi kommer inte att skaka av oss det här, fortsatte presidenten, och lovade att ingenting kommer att få stå i vägen för att sanningen.

De 43 männen försvann i september 2014. Åklagare har tidigare hävdat att korrumperade lokala poliser lämnade över de 43 lärarstudenterna till ett kriminellt gäng. Studenterna ska sedan ha dödats – eventuellt för att de blandades ihop med knarksmugglare – och kropparna brändes innan kvarlevorna dumpades i en flod.

Senare granskade Interamerikanska människorättskommissionen (CIDH) fallet. I en drygt 600-sidig rapport publicerad 2016 beskrivs bland annat hur utredarna hindrats från att intervjua misstänkta gärningsmän som då satt fängslade. Myndigheter anklagades dessutom för att ha försökt lägga hinder för utredningen och "en smutskampanj i medier" sades ha försvårat kommissionens arbete.

– Utredningen måste omfatta hela administrationen, alla inblandade, sade López Obrador, och påpekade att även "personal i militären kan ha varit inblandade".

Den 65-årige Andrés Manuel López Obrador svor presidenteden i lördags.

Han vann stort i sommarens val efter löften om att bekämpa fattigdom och ta itu med landets problem med kriminalitet och korruption.