Mejla

Ingvar Persson

Leta argument på annat håll

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

De närmaste tre åren tänker Volvo­koncernen anställa och utbilda 400 ungdomar, om året. För koncernen handlar det om att trygga tillgången på kompetent arbetskraft. Som Volvochefen Olof Pettersson konstaterade i DN i går:

”Utan unga klarar sig inte industrin i längden.”

Det gör ingen annan heller.

En av förutsättningarna för Volvos planer är det ett och ett halvt år gamla avtalet om yrkesintroduktion i industrin. Unga kan under ett år erbjudas anställning till lägre lön, förutsatt att jobbet har ett tydligt utbildningsinnehåll och att fack och arbetsgivare är överens.

Genomför Volvo sina planer innebär det ett genombrott för avtalet, och för synen att arbetsgivarna har ett ansvar för att ungdomar ska få chansen.

Det är däremot inte något genombrott för den folkpartistiska och centerpartistiska idén att sänkta ungdomslöner skulle lösa ungdomsarbetslösheten.

Förhandlingarna om villkoren för de unga som ska ingå i Volvos utbildningsprogram är inte färdiga. Klart är att de inte ska tränga undan andra anställda. Klart är också att de som får en introduktionsanställning på Volvo kommer att tjäna betydligt mer än lägstalönerna i många andra branscher, till exempel på restaurangerna.

Det är knappast lönerna som hindrar arbetsgivare från att anställa unga. Det är bristen på rätt kompetens.

Annie Lööf och Jan Björklund får fort­sätta att leta argument på annat håll. Och framför allt sköta sina jobb, att driva näringspolitik och få ordning på skolan.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN