Diabetikern Annie, 26, fick blodsockerfall – ingen hjälpte till

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

När diabetikern Annie Bergström, 26, fick lågt blodsocker och ramlade ihop mitt i mataffären stannade ingen för att hjälpa till.
Nu vill hon öka medvetenheten om diabetes.
– Jag hade kunnat ligga där och dö och folk hade bara gått förbi mig, säger hon.

Diabetikern Annie Bergström, 26, satt på bussen på väg hem från jobbet när hon började känna att hennes blodsocker var lågt. Hon letade i väskan efter druvsocker, men till hennes stora skräck hade hon glömt paketet med Dextrosol hemma.

Hon räknade ut att det bara skulle ta åtta minuter att komma in till stan och trodde att hon skulle hinna springa in och köpa något sött och för att få upp blodsockret igen. Annie hann precis in i matbutiken i Filbytergallerian i Linköping innan hon började må riktigt dåligt. Hon hann få i sig ett halvt paket druvsocker innan hon ramlade ihop på golvet.

Ingen brydde sig

Annie halvlåg på golvet i cirka 15 minuter utan att varken butikspersonal eller någon kund kom fram för att hjälpa henne. Över tjugo personer passerade, utan att ingripa.

– En person kom och knuffade till mig för att jag var i vägen och att hon inte fick tag i de Läkerol hon skulle ha, men det var ingen som sa något. Då insåg jag hur lätt det är att dö och att folk inte bryr sig, säger Annie.

Annie var helt vit i ansiktet och började bli blå runt ögonen när en gammal klasskamrat kom till hennes undsättning. Klasskamraten hämtade choklad och tog hand om henne tills Annies mamma kom till butiken.

Att ingen agerade har gjort Annie både rädd och upprörd. Om blodsockret hos en diabetiker blir mycket lågt kan personen till slut bli medvetslös och hamna i det livsfarliga tillståndet insulinkoma.

– Bara för att du går fram och frågar hur någon mår behöver du inte viga ditt liv åt det. Det hade lika gärna kunnat vara så att jag inte hade fått upp det där paketet med druvsocker, jag hade kunnat ligga där och dö och folk hade bara gått förbi mig, säger hon.

Vill öka medvetenheten

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook berättade Annie om händelsen. Nu hoppas hon öka medvetenheten om diabetes och att fler griper in och hjälper andra människor i utsatta situationer.

– Jag är inte ensam om att ha diabetes. Det är så många mer som kan falla omkull och behöva hjälp. Det kan handla om liv och död, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN