Svenska sprintdamerna fortsätter dominera

avErik Karlsson, Simon Norberg

SPORTBLADET

DRESDEN/STOCKHOLM. De svenska damerna fortsätter dominera i Dresden.

Sverige tog en dubbelseger i lagsprinten – där Maja Dahlqvist ledde Sveriges andralag till en skrällseger efter att ha knäckt Stina Nilsson på upploppet.

– Det är inte vem som helst, jävligt kul, säger Maja Dahlqvist.

Foto: VEGARD WIVESTAD GR¯TT / BILDBYR N NORWAY
Maja Dahlqvist

Med fyra svenskor i final i går var det ingen överraskning att de svenska sprintdamerna skulle ligga bra till även på lagsprinten idag. 

När dessutom de norska damerna körde bort sig själva i kvalet och tyska utmanarna bröt staven tidigt i finalen öppnade sig vägen verkligen för både lag ett (Stina Nilsson och Hanna Falk) och lag två (Ida Ingemarsdotter och Maja Dahlqvist). 

Stina Nilsson var revanschsugen efter fallet i går och höjde farten rejält på sin andra sträcka och spräckte fältet. Inför slutsträckan var det två svenska lag och Schweiz som gjorde upp om det. Stina Nilsson anförde fältet men in på upploppet var det doldisen Maja Dahlqvist, som var på pallen igår för första gången i karriären, som var starkast.

”Maja är så smart, gör det perfekt”

I mål var hon en tiondel före Stina Nilsson.

Maja Dahlqvist var nästan ordlös efter målgång.

– Jag sa att det var sjukt igår så vet jag inte vad det är i dag, jag fattar inte riktigt, säger hon och avslöjar taktiken in på upploppet:

– Jag visste att jag ville ha innerspåret för det var lite mer lättåkt så jag var nöjd med att inte Stina tog det sen blev hon nog lite stressad och fick något felskär, säger Dahlqvist som njöt av skalpen:

– Det är inte vem som helst, jävligt kul.

Ida Ingemarsdotter var nöjd med taktiken.

– Det är riktigt tajt men jag sa före loppet att jag skulle pusha hårt för att dra ut fältet och sen är Maja så smart att hon gjorde ett perfekt slutvarv, säger hon.

”Var en bra besiktning”

Stina Nilsson var ändå nöjd med åkningen.

– Sen att jag inte så bra sista 50 till 100 meterna är synd, men åkningen är jag nöjd med, säger hon.

Maja pratade om att hon valde innern för det var hårdare där?

– Det var nog en bra besiktning, jag tog det som kändes lättast till hands.

Loppet var ett OS-genrep och kampen om platserna i det svenska OS-laget blir allt tuffare. Stina Nilsson anses given och förutom de tre andra deltagarna i dagens stafett har Charlotte Kalla aviserat att hon vill åka sträckan.

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16