Åtal för sprängningar i Malmö

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Patrick Persson

Sex personer åtalades i dag misstänkta för delaktighet i sprängningarna på Rosengård i Malmö i vintras.

Attentaten riktades mot fastighetsbolaget Victoria parks lokaler.

– De olika sprängningarna har skett i tätbebyggt område och inneburit en stor fara för människor i närheten, vilket gör att brotten är att betrakta som grova, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell i ett pressmeddelande.

Det var i november och december i fjol som det small flera gånger i Malmö. Attentaten som riktades mot fastighetsbolaget Victoria park orsakade, enligt åtalet, stora materiella skador.

Sex personer har idag åtalats vid Malmö tingsrätt för delaktighet i sprängningarna.

Stämningsansökan omfattar fyra brott; tre sprängningar och en anlagd brand. Sprängningarna rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, och branden som skadegörelse.

20-åring huvudman i ligan

En 20-årig man åtalas för samtliga fyra brott: sprängningarna vid Viktoria Parks lokal på Ramels väg i Malmö den 20, 21 och 24 december, samt branden den 23 november. En 17-åring åtalas för två av brotten – sprängningen den 24 december och branden den 23 november.

De övriga fyra åtalas för sprängningen på julaftonskvällen.

– Samtliga har på olika sätt deltagit i planeringen och genomförandet av sprängningen på julafton, bland annat genom att transportera sprängmedel eller hålla vakt, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell i ett pressmeddelande.

”I samband med sprängningen har de agerat tillsammans i olika roller för att placera och antända sprängladdningen, samt för att hålla vakt”, skriver hon i sin stämningsansökan.

Omfattande bevisning

Explosionerna beräknas ha orsakat materiella skador för omkring en miljon kronor. Bara bomben på julafton orsakade skador för 275 000 kronor, enligt åtalet.

Förundersökningsprotokollet i ärendet är mycket omfattande och på över 2000 sidor.

Bevisningen mot de sex misstänkta är omfattande. Utöver förhör med de tilltalade själva har vice chefsåklagare Jenny Lindell åberopat teknisk bevisning som binder männen till brottsplatserna.

Utredarna har också använt mobilpositionering och flera vittnen är kallade till den kommande huvudförhandlingen rörande de iakttagelser de har gjort de olika datumen.

Samtliga sex åtalade nekar till brott.

Rättegången mot dem inleds på måndag.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

ÄMNEN I ARTIKELN