Kampen inte över om vårt favoritprogram!

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Klass 5A och 5B, Edboskolan: Vi vill ha besked om "Geografens testamente" före sommaren, UR

Efter första texten på Aftonbladet debatt fick eleverna träffa UR. Men något besked om tv-serien har de inte fått.
Foto: Foto: MARIA WIMAN
Efter första texten på Aftonbladet debatt fick eleverna träffa UR. Men något besked om tv-serien har de inte fått.

Kommer ni ihåg oss? Vi skrev på den här debattsidan för några månader sedan. Det var vi som hävdade att barns röster räknas. Det var vi som påstod att vi också spelar roll. Det var vi som menade att vi borde ha rätten att påverka vår egen skoldag.

Vi går i femman på Edboskolan i Huddinge. Det var vi som skrev att vi ville rädda vårt favoritprogram "Geografens testamente". Vi skrev att det var lärorikt och att det gjorde vår skoldag roligare. Vi skrev att vi vet att vi kommer att få bättre betyg om programmet får finnas kvar och att världen blir bättre om vi får bättre betyg. Minns ni oss?

Redan dagen därpå fick vi svar här på Aftonbladets debattsida. UR:s programchef Ami Malmros skrev att hon höll med oss, att barns röster räknas och hon bjöd in oss att komma till UR och hälsa på.

Det tog längre tid än väntat men den 8 maj var vi där. Ami Malmros berättade för oss om UR:s budget. Hon sa att hon bara har råd att prioritera ett dyrt program per år. De senaste två åren har de producerat dyra program för de yngre (Livet i bokstavslandet). Nu tycker vi att det är dags att de prioriterar program för oss som går i årskurs 4 - 6!

Vi föreslog att UR skulle samarbeta med SVT och det tyckte Ami Malmros var en bra idé. "Geografens testamente" går ju ändå på Barnkanalen. Vi har försökt nå SVT för att ge dem detta förlag men de har varit omöjliga att få tag i. Telefonsamtalen har brutits och våra mail har inte besvarats.

Vi fick många svar när vi var på UR. Det blev en bra debatt. Vi kände att vi blev tagna på allvar. Programchefen svarade på många frågor. Men inte på den viktigaste. Vi vet fortfarande inte om det blir en till säsong av vårt favoritprogram.

UR:s chefer säger att de inte vet om de kan ge oss besked innan skolavslutningen den 10 juni. Detta trots att deras budgetarbete har pågått länge. Vi har ännu inte hört någonting och den 10 juni närmar sig.

Det kommer att bli underbart med sommarlov på många sätt. Men vår viktiga kamp, det vi har kämpat för hela våren, tycks inte få något riktigt avslut. Denna fråga är så viktig för oss. Därför vädjar vi från 5A och 5B, men också från de över 730 skolorna ute i Sverige som vi har med oss i kampen (vi blir bara fler och fler), snälla UR ge oss ett besked innan sommaren! Vi är så många som väntar på svar!

Barns röster räknas! Rädda "Geografens testamente"!

Klass 5A och 5B, Edboskolan i Huddinge

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN