Publicerad:
Uppdaterad:

1992: Ann Jäderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: Urban Andersson

Ann Jäderlund föddes 1955 och är poet och dramatiker.

Ur motiveringen till Aftonbladets litteraturpris:

"I hennes senaste bok Rundkyrka och sjukhuslängor vid vattnet Himlen är förgylld av solens sista strålar ger Ann Jäderlund ytterligare prov på denna rikedom. Boken kan läsas som en enda balladliknande kärleksdikt och efterskapar den romantiska viljan att låta språket glittra och glänsa med prunkord och guldornament. Samtidigt bryts den rytmiska lättheten och guldglansen mot en mörkare oro, insikten om den symbiotiska kärlekens omöjlighet.

Ann Jäderlunds poesi är lika drastisk som asketisk. Man skulle kunna säga att hon renar med våld – genom att rensa, skära, och skala bort det överflödiga i en språkliga klädedräkten skapar hon ett flöde av skarpa, ofta gåtfulla bilder. Det svenska språk som alltsomoftast kallas ordfattigt visar sig i Ann Jäderlunds poesi i själva verket bära på en närmast outtömlig rikedom."

Bibliografi: Vimpelstaden, Ivans bok, Som en gång varit äng, Snart går jag i sommaren ut, Rundkyrka och sjukhuslängor vid vattnet, Himlen är förgylld av solens sista strålar, dikter, mörker mörka mörkt kristaller, Kalender röd Levande av is, Iris bok, barnbok, Blomman och människobenet, I en cylinder i vattnet av vattengråt.

Priser: Erik Lindegren-priset, Sveriges Radios Lyrikpris, Göteborgs-Postens litteraturpris, De Nios stora pris, Gerard Bonniers lyrikpris, Doblougska priset.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Publicerad: