Macron ansatt för hårda tag mot demonstrant

Av: TT

Publicerad:
Mannen till höger har identifierats som säkerhetsvakt hos Frankrikes president Emmanuel Macron. Från en upptagning som gjordes i Paris på första maj.
Foto: Nicolas Lescaut/AP/TT
Mannen till höger har identifierats som säkerhetsvakt hos Frankrikes president Emmanuel Macron. Från en upptagning som gjordes i Paris på första maj.

Hittills tiger Emmanuel Macron. Men pressen ökar på Frankrikes president, sedan det avslöjats att en av hans säkerhetsvakter spöat upp en demonstrant.

I fredags fick säkerhetsvakten Alexandre Benalla sparken av Macron. Det finns ett filmklipp, där mannen ses misshandla en demonstrant under årets förstamajdemonstrationer i Paris.

Som om inte det räckte, ska Benalla också ha försökt påverka den utredning som han förstod skulle komma. Han tros ha utgett sig för att vara polis för att få tillgång till videoklippet innan det hittade ut till allmänheten via tidningen Le Monde.

Benalla hade ansvar för säkerheten under Macrons kampanj inför presidentvalet i fjol. Efter valet har han jobbat i presidentens stab. Men nu är Benalla brottsmisstänkt och ska förhöras, har åklagarmyndigheten meddelat. En medarbetare till honom synas också, medan tre poliser som försåg Benalla med videoklippet misstänks ha brutit mot reglementet.

Även inrikesminister Gérard Collomb har en utfrågning att vänta, i parlamentet. På måndag ska han frågas ut i nationalförsamlingens justitieutskott.

För Macron blir historien alltmer pinsam. Både Marine Le Pen på yttersta högerkanten och vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon kallar det inträffade en skandal, medan Laurent Wauquiez hos de konservativa Republikanerna talar om försök till mörkläggning.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN