Mejla

Pernilla Ericson

Regnbågsfamiljens trygghet är bräcklig

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bilden är en genrebild.
Foto: Jan Mika/Colourbox
Bilden är en genrebild.

LEDARE

Det är stoj och lek runt mina fötter. Barnen, i åldern fyra och sex, kom precis hem från lekplatsen, men än finns det mycket spring i benen. Kurrande barnmagar blidkas med morotsstavar i väntan på middagen. Färggranna teckningar pryder kylskåpet och försommarens lämningsschema till förskolan hänger ännu på hallväggen. Det är på alla vis en helt vanlig, semesterfirande familj. Förutom att barnens mamma och mamma inte är riktigt trygga med att figurera med sina namn i den här texten, eftersom det ”blåser så otäcka vindar nu”. Låt oss därför kalla dem Elsa och Karin, men det är inte deras riktiga namn.
Vägen till föräldraskapet har för Elsa och Karin varit kort. När de efter fyra års relation kände sig redo för barn, så fick de hjälp. Men resan dit har också gått oändligt långsamt, beroende på hur man ser det.

Minns Alf Svensson med fasa

Fram tills 1979 ingick homosexualitet i Socialstyrelsens officiella sjukdomsregister. Som en protestaktion ringde många in till jobbet och sjukanmälde sig för ”en släng av homosexualitet”. För 15 år sedan fick homosexuella som ingått partnerskap rätt att adoptera. År 2005 fick lesbiska par samma rätt till inseminering som heterosexuella par. Men vägen dit har kantats av en förtvivlad kamp mot fördomar och orättvisa.
Tidigare partiledaren Alf Svensson bistår idag Kristdemokraterna i valkampanjandet. Inom hbtq-rörelsen minns många hans framfart med fasa. När det 2002 debatterades om homosexuellas rätt att adoptera var han starkt emot.

– Jag vädjar till Sveriges riksdag att se till att adoptivbarn ska slippa uppleva något som alla andra barn garanterat inte behöver uppleva, att enbart ha två pappor eller två mammor, sa han då.

Rädsla för hot och trakasserier

Barnen som leker runt omkring mina fötter hade inte blivit till om inte samhället förändrats. Men utvecklingen är bräcklig, något som hbtq-personer i EU-landet Ungern kan vittna om. Efter att ha genomfört reformer som gjorde det tryggare för samkönade par, går man nu i tvärt motsatt riktning. Man har i grundlagen slagit fast att äktenskapet bara är till för en man och en kvinna. Klimatet i landet hårdnar. Nära 70 procent av Ungerns hbtq-personer säger att de undviker vissa platser av rädsla för hot och trakasserier. Det är ingen slump att Sverigedemokraterna så ofta framhåller Ungern som ett föredöme. SD har inte stöttat en enda hbtq-reform i Riksdagen. Inom Svenska kyrkan arbetar SD aktivt emot samkönade äktenskap. SD:s Björn Söder, Riksdagens andre vice talman, har jämfört bi-, homo- och transpersoner med personer som har sex med djur. Det faktum att barn som växer upp med samkönade föräldrar mår lika bra som barn som växer upp i heterosexuella familjer, i vissa aspekter till och med bättre, verkar inte nå fram.

– Ett barn har ju inte två mammor, säger Jimmie Åkesson i en intervju med QX.

Jimmie Åkesson har också kallat deltagarna i Pridetåget för ”smaklösa figurer”. På lördag ska Karin dansa med i den regnbågsfärgade paraden, medan Elsa och barnen viftar med vimplar från publikhavet. En manifestation för kampen, för rätten att älska, att vara fri, att få bilda familj med den man älskar. En manifestation som i den här valrörelsen är viktigare än någonsin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.