Sluta sprida fake news om SD, regeringen

Replik från Sverigedemokraterna om utsatta och välbärgade kommuner

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: Bilden är ett montage
Oscar Sjöstedt (SD) svarar Ardalan Shekarabi (S).

REPLIK. Civilministern fortsätter – sin vana trogen – att måla upp halmgubbar för att sedan angripa dessa. Det är kort och gott inte med sanningen överensstämmande att Sverigedemokraterna föreslagit reformer av det kommunala utjämningssystem på så sätt som påstås i hans debattartikel.

Med det sagt måste det vara möjligt att diskutera vissa av det nuvarande systemets minst sagt märkliga och olyckliga effekter. För att nämna bara ett par exempel: Systemet har dels en utgiftsutjämnande och dels en intäktsutjämnande del.

I vissa kommuner blir effekten av detta att om en person går från försörjningsstöd till arbete och till att kunna försörja sig själv, så blir marginaleffekten över 100 procent(!). Med det menas att den kommunala budgeten förlorar pengar. Incitamenten för den kommunala arbetsmarknadspolitiken blir alltså i de kommunerna direkt kontraproduktiva. Givetvis måste en sådan effekt kunna kritiseras.

Det är vidare ett obestridligt faktum att Malmö kommun är enskilt största nettomottagare i dagens system, som alltså till stor del var tänkt att vara ett stöd för glesbygdskommuner med låg befolkningstäthet, där det av uppenbara skäl är dyrare och svårare att bedriva vissa kommunala verksamheter.

Det är givetvis också en olycklig effekt att Malmö, som får sin budget till stora delar finansierad av övriga landet, trots detta kan hålla sig med en betydligt lägre kommunalskatt än de flesta glesbygdskommuner, exempelvis i Norrlands inland.

Det här är exempel på olyckliga effekter av ett system som i grunden är motiverat och välbehövligt men som behöver utredas och åtgärdas. Det vore vidare smakligt om regeringen kunde ägna sig lite mer åt verkligheten och lite mindre åt fake news.

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM