Fi-selfien - hetaste potatisen i vår

Fredrik Virtanen om sin syn på nöjesvärlden

Hipstern kramar Feministiskt initiativ just nu, inte minst dess toppkandidat Soraya Post och Gudrun Schyman. Komikern Kristoffer ­Appelquist och radiorösten Emma Knyckare har kommit ut som anhängare, vilket cementerar den popkulturella hypen.

EU-valet i går blev popkulturellt historiskt­.

För första gången blev valhemligheten ett modestatement.

Hetast: Att instagramma en politisk ­selfie på sitt röstkort där Fi:s Soraya Post var kryssat.

Selfien har blivit den narcissistiska ­nutidskulturens kronjuvel. Selfien säger vem vi är, hur vi är och vad vi står för.

Eller stopp. Självporträttet berättar hur vi vill framstå. I mina flöden finns personer som går till sängs med nylagd partymakeup. Andra äter enbart lyxig mat. ­Tydligen.

I maj var det hetaste att ta en politisk ­selfie - en bild på sitt röstkort. I går, på själva röstdagen, exploderade det.
 

Hippast var att visa sitt stöd för Feministiskt initiativs Soraya Post, MR-expert och romsk aktivist. Ett klockrent statement där vi visade upp vår medvetenhet om feminism och antirasism.

Inte lika hett var röstsedlar med Lars Adaktusson (KD), Marit Paulsen (FP), Gunnar Hökmark (M) eller Marita Ulvskog (S).

Berättelsen om en själv är poängen. Man lägger ut det som är coolt.

Fi var supercoolt.

Den raketartade Fi-framgången, som startade när Belinda Olsson gjorde ”Fittstim - min kamp” på SVT, delvis som en motreaktion mot programmet, har ­varit fantastisk och fascinerande. Rena Beatlemanian i den allra modernaste lilla delen av Sverige.

Gudrun Schyman-hypen exploderade på Twitter. En rockstjärna, som Barack Obama 2008. Robyn gjorde ett hemligt gig för Fi vid sidan av sitt Volvo-engagemang. Det gjordes en skiva där coola artister kom ut som Fi. I torsdags kom både komikern Kristoffer Appelquist och P3-program­ledaren Emma Knyckare ut som Fi i ”Hårdvinklat” på svennebanankanalen TV3.

Då var valsuccén gjuten. Fi hade blivit ett brett popkulturellt fenomen lika mycket som ett politiskt.

Vilka som är Fi-hipsters och vilka som är sanna aktivister kommer att visa sig. Att ta en selfie är enkelt - att leva upp till den och gneta och streta mot patriarkatet är tyngre.

Gruppen Fi-hipsters är samma gäng som var kommunister 1968, anarkister 1978, Miljöpartister 1988 och Piratpartister 2009. 1991 ansågs inte miljön lika het längre, trots att inget är viktigare för annars finns vi inte om 100 år, och MP åkte ur riksdagen. Och i går åkte Piratpartiet ur EU.
 

Hipsters är inget att hålla i handen när det blåser - särskilt inte när det är medial medvind. Då är hipstern redan på väg till en mer unik och spännande plats (troligtvis en semester i ­Armenien). Det ligger i hipsterns ytliga natur att sky det svenniga.

Nästa vecka är det en annan ­artist, en annan typ av insydd byxa, en annan het app och en ­annan samhällsanalys som känns mer rätt. Intresset för signerade ­tygkassar och vintage Lee-­jeansvästar med Gudrun ­Schyman-tryck är stendött.

Kvar står alla som tror att feminism, ­lika löner, kvotering, delad föräldraförsäkring och jämställdhetsintegrering är det bästa för samhället, för både män och kvinnor, på riktigt.

Jag är en av dem. Vilket kanske inte innebär att jag röstade på Fi i går.

Hur coolt jag röstade kan du, givetvis, se på min egen politiska modestatement-selfie på Instagram.

Veckans ...

BABE. Kanye West. Nygift med Kim Kardashian i Florens i lördags. Verkar vara en gullig typ.

LÅT. ”My silver lining”, First Aid Kit. Som sagt. Ett mästerverk i genren - amerikana. Detta av ett svensk band. Unikt. Nästa vecka kommer albumet!

TV-HAVERI. ”Hela kändis-Sverige bakar”, TV4. Varför? Varför damma in ointresserade kändisar och förstöra ett strålande bakningstävlingsprogram? Det kändes som att inte ens superproffset Tilde De Paula Eby tyckte om det, som att hon saknade sitt riktiga program på Sjuan.

TV-SERIE. ”Fargo”, HBO Nordic. När det inte borde gå att bli mer tragikomisk - då kom avsnitt sex. Bibliskt sjukt. En sant unik tv-serie, kolsvart men ändå så lättsam. Mästerligt.

MORS DAG-LÅT. ”Headlights”, Eminems ljuvligt sorgliga och sena ursäkt till mamma Debbie Mathers, som han dissat i ­åratal. ”Your’e still beautiful to me because you’re my ma”, jag förlåter dig, du gjorde ditt bästa för att uppfostra oss bägge två. Tårar. Men kommer Debbie förlåta Em för alla gräsliga ord?

SOFTROCK-­ALBUM. ­”Hendra”, Ben Watt. Ibland, som i ”Forget”, låter han som Jackson ­Browne.

Fråga Fredrik

Dolly och Bob! Å!!!! Du skriver så bra som vanligt :)

PS Jag hör John Lennon i Nina Perssons låt ”Clip your wings” från hennes nya ”Animal heart”. Är det bara jag?

/Marlene

SVAR: Jag hör pyttelite av David Bowies ­monumentalklassiker ”Heroes” i själva musiken men inte någon Lennon. Men det är kanske bara jag. Bra Nina P-låt, jättebra, hon är bäst. Och tack!

avFredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM