Mejla

Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:

Det pekar på dig, Löfven

Publicerad:
Uppdaterad:

Men ännu finns 605 000 väljare kvar att övertyga – och längst ut till vänster står Sjöstedt och spökar

1 av 4

Två dagar kvar – och ­spänningen är nästan olidlig.

330 000 väljare skiljer mellan blocken och ett nionde parti kan vara på väg in i riksdagen enligt Aftonbladet/United Minds.

I den sista opinionsmätningen från Aftonbladet/United Minds före valet på söndag ökar skillnaden mellan blocken igen. I förra mätningen, som publicerades i tisdags, var gapet 4,2. I dag har det växt till sex procentenheter. Skillnaden motsvarar omkring 330 000 väljare.

Ökningen beror på att Alliansens fyra partier tappar något, 0,6 procentenheter. Medan stödet för de tre rödgröna partierna ökar med hela 1,2 procentenheter.
Att det börjar närma sig slutstriden om väljarna vittnar också andelen osäkra om. De har minskat med 3,5 procentenheter till 11,5 procent under de senaste tre dagarna. Det betyder att partierna fortfarande har över 605 000 väljare att övertyga på de timmar som återstår tills vallokalerna stänger.

Fortfarande är det mest sannolika att S-ledaren Stefan Löfven får förtroendet att bilda regering efter valet. De tre rödgröna partierna har haft större stöd än Alliansen hela året.

I den här mätningen är Social­demokraterna och det parti som de ­pekat ut som sin naturliga samarbetspartner, Miljöpartiet, åter större än Alliansen.
Det betyder att Vänsterledaren Jonas Sjöstedts aktier försvagas inte bara för att de tappar rejält i den här mätningen. Att förbigå ­honom vid en eventuell rödgrön regeringsbildning skulle, om det här vore valresultatet, sannolikt ­vara ­möjligt.

Men en inte alltför vild gissning är att Alliansen ändå kommer att använda det i retoriken under SVT:s partiledardebatt i kväll och TV4:s statsministerduell i morgon. Alltså hota med vänsterspöket.

Men Aftonbladet/United Minds visar också att det är all­deles för tidigt att räkna ut ­Feministiskt initiativ. Deras gräsrotsvalrörelse har redan burit frukt och det kan, om trenden fortsätter de närmaste dagarna, ­göra dem till riksdagens nionde parti.

Fi fick 0,4 procent av rösterna i förra ­valet. I dag uppger 3,3 ­procent att de skulle lägga sin röst på Gudrun Schyman och hennes partikamrater. Det är 0,1 procent­enheter lägre än i tisdags men den näst ­högsta siffran i Aftonbladet/United Minds under val­rörelsen.
Enligt Aftonbladet/United Minds kommer samtliga partier i Alliansen göra ett sämre resultat i det här valet än 2010. Mest tappar Moderaterna som dock ökar i den här mätningen.

Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna ligger alla på nivåer mellan fem och sex procent. Det är inte något som rimmar med FP:s självbild.

På den rödgröna kanten ser det annorlunda ut. Miljöpartiet ser ut att gå mot sitt hittills bästa valresultat. Medan både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att göra mediokra resultat.

Enligt den här mätningen ligger S över sitt ­resultat 2010 med 0,4 procentenheter. Det betraktades då som en total katastrof och var partiets sämsta sedan Sverige blev en demokrati.

Ändå kan det göra ­Stefan ­Löfven till stats­minister. Så kan det gå till i politiken.

Av: Lena Mellin

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN