9 skönhetsmyter – som vägrar dö

Publicerad:
Uppdaterad:

Skönhet

Kämpa inte i onödan framför badrumsspegeln

Det finns skönhetsmyter som aldrig dör.

I stället valsar de runt år efter år och får oss att vackla och undra om de kanske är sanna trots allt?

Här är sanningen bakom nio klassiska myter.

1. ”Det finns krämer som har samma effekt som botox eller fillers!”

Foto: Thinkstock

FALSKT. Visst! Och det finns drivmedel som får bilen att flyga, jättepraktiskt! Allvarligt talat, inte trodde du väl att det finns krämer som klarar av att förlama ansiktsmuskler och plumpa upp läppar? Faktum är att ingen hudvårdsprodukt klarar av att förändra utseendet så drastiskt eftersom det inte finns några ofarliga ingredienser som kan tränga in så djupt i huden. Inte ens botox skulle fungera som botox om man inte injicerade det i muskeln man vill påverka och det finns inga studier som visar att krämer kan komma ens i närheten av samma effekt.

Däremot kan vissa produkter göra att huden ser slätare och jämnare ut med hjälp av bland annat ljusreflekterande pigment och en återfuktad hud ser betydligt mindre rynkig ut än en torr. Läppglans med plump-effekt fungerar också till viss del eftersom de innehåller ett ämne som retar huden och får den att svullna upp. Men det är inget du ska använda varje dag.

2. ”När du rakar benen är håret som växer ut tjockare och mörkare!”

Foto: Thinkstock

FALSKT. Givetvis blir inte ditt hår tjockare och mörkare. Men eftersom hårstrån är tjockare vid basen så verkar det tjockare precis när det växer ut eftersom du klipper av det vid basen. Rakning påverkar dock inte vare sig tjockleken eller färgen på håret, så raka på om du vill det!

3. ”Kluvna hårtoppar kan repareras med en bra hårprodukt”

Foto: Thinkstock

FALSKT. Tänk om det räckte med att smörja in de kluvna topparna med ett mirakelmedel som plötsligt bara trollade bort allt som var slitet. Det skulle sannerligen vara en baggis att spara ut håret riktigt långt. Och billigare när man slipper frisörbesök! Men nej. Det enda botemedlet är saxen. En djupverkande behandling och ett mjukgörande serum kan göra så att topparna känns silkigare och ser friskare ut, men när de väl börjat dela sig är det omöjligt att laga dem.

Håll gärna de nyklippta topparna i skick med hårinpackning varje vecka och använd alltid värmeskydd innan du stylar håret med verktyg som plattång.

4. ”Om du böjer dina ögonfransar när du har mascara på dem bryts de av”

Foto: Thinkstock

FALSKT. Om det verkligen var så skulle ungefär hälften av alla unga kvinnor mellan 18 och 30 gå runt med två millimeter långa ögonfransar. Och så är det väl inte va? Den gamla myten är troligen rent av urgammal och härstammar från när de gamla egyptierna kletade kohl på fransarna vilket gjorde dem sköra och lätta att bryta av.

Dagens mascaror klarar dock av att du böjer dem lite till höger och vänster även om det kanske är smartare att böja upp dem innan du målar dem.

5. ”Du måste börja med anti age-kräm vid 30”

FALSKT. Det är ungefär lika sant som att du måste ha en klänning som ser ut som en städrock och permanentat kort hår när du är över 30. Precis som dina fingeravtryck är huden individuell och du bör använda produkter som passar just den. Fukt är det absolut viktigaste för din hud och det finns inga regler om när du bör börja använda aktiva anti age-krämer.

6. ”Ditt hår vänjer sig vid ditt schampo efter ett tag vilket gör att det inte blir helt rent”

FALSKT. Javisst! De blir superbästisar så håret vill inte att schampot ska behöva anstränga sig mer så schampot tar kompissemester och stänger av alla sina rengörande funktioner. Eller? Det finns faktiskt inga vetenskapliga bevis på att du måste byta schampo efter ett tag. Om du gillar ditt schampo – kör på det! Samma schampo som används på samma sätt på samma hår ger garanterat samma effekt även efter ett år eller två år. Det du däremot kan göra är att då och då tvätta håret med ett djuprengörande schampo som tar bort alla spår av sprej, vax och oljor, till exempel ”Original detox” från O&M.

7. ”Smörj in din kropp med lite oliv­olja så slipper du få bristningar”

Foto: Thinkstock

FALSKT. Visst. Och om du sjunger ”Vem kan segla förutan vind” tre gånger baklänges får du hår som Rapunzel och röst som Pavarotti. Det vore fantastiskt trevligt om kakaosmör eller olivolja kunde förhindra att de förhatliga bristningarna inte dök upp, men tyvärr så uppstår de när huden expanderar snabbt, till exempel under graviditeten, vilket gör att huden helt enkelt inte hinner med och då ”brister”. Eftersom bristningarna sker under det översta lagret av huden når inga oljor eller krämer dit. Däremot kan lite härligt, väldoft­ande smörj minska klådan som uppstår när hud­en expanderar.

8. ”Dricker du mycket vatten torkar inte huden ut”

Foto: Thinkstock

FALSKT. Ack! Om det ändå vore så enkelt! Då skulle det utan tvekan inte finnas en enda människa i hela västvärlden som led av torr hud. Just vattenmyten är faktiskt en av de absolut största myt­erna som cirkulerar och även om vatten är alldeles ypperligt för att dina vitala organ ska fungera ord­entligt så är det inte vatt­en som gör din hud återfuktad. Om du där­emot är uttorkad kan du lätt se lite glåmig ut. Men din hud kan se torr ut oavsett om du dricker åtta glas per dag eller inte.

9. ”Mjäll är ett tecken på att du har en jättetorr hårbotten”

Foto: Thinkstock

FALSKT. Nä. Du kan faktiskt vara hur flottig som helst men ändå lida av det vita eländet. Men automatiskt förknippar vi ”flagande” med torrhet, så det är inte så märkligt att myten uppstått, egentligen. Mjäll kan bero på att kroppen reagerar på en sorts jästsvamp som finns överallt på huden hos vuxna. Om man har svampen i stora mängder eller är extra känslig mot den, kan huden reagera med att producera fler hudflagor än normalt. Starka hårmedel kan göra eländet värre så ta det lugnt med kemikalierna.

Läs om de senaste skönhetsnyheterna

Följ bloggen: bloggar.aftonbladet.se/skonhetsredaktorerna

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN