Nyfikna skattebetalare sänkte sajten

Av: Max Sommerstein

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

I dag öppnade Skatteverket dörrarna på sin hemsida för de som vill deklarera elektroniskt. På förhand väntades ett jättetryck med skattebetalare, efter att vissa redan kunnat se sitt skattebesked i går. Men redan efter några minuter över sju på tisdagsmorgonen överbelastades hemsidan.

Vid 07.00 öppnade deklarationen och det väntade trycket gör att hemsidan inte fungerar som den ska. Flera läsare har hört av sig om att de inte kan logga in.

Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, bekräftar att hemsidan har problem. De första minuterna var det drygt 12 000 som gick in på sin deklaration.

– Nu är det hela webbplatsen skatteverket.se som är överbelastad och det drabbar alla tjänster på hemsidan, däribland e-deklarationen, säger han.

Han säger att man jobbar med problemet och hoppas att det ska rulla på inom kort.

Tjuvstart på måndagen

Redan igår kunde man, om man hade tur, kika på sitt preliminära skattebesked i Skatteverkets app.

Men i dag, den 22 mars klockan 07.00, är det officiella startskottet för inkomstdeklarationen.

Då öppnade skatteverket ”Inkomstdeklaration 1” för de som har e–legitimation. Den 15 april skickas den ut per post, för de som inte kan eller vill deklarera elektroniskt.

Många läsare hörde av sig för att berätta att de kunde logga in och se sitt preliminära skattebesked redan i går, måndag. Till DN berättade Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, att de testat mobil-appen genom att släppa in vissa som försöker logga in i förtid.

Högt tryck på morgonen

Förra året deklarerade drygt 72 procent, cirka 5,5 miljoner svenskar, elektroniskt av de 7,7 miljoner som deklarerade totalt. I år väntas ännu fler deklarera med sin e-legitimation.

– Vi räknar med ungefär 75 procent av cirka 7,8 miljoner (ungefär 5,85 miljoner red.anm) i år, säger Kay Kojer på tisdagsmorgonen.

Hur många förväntas skicka in sin inkomstdeklaration redan i dag?

– Vi räknar med en och en halv miljon som loggar in, men vi räknar med att under 200 000 deklarerar redan i dag. Det var 136 000 förra året.

Hur ser säkerheten ut med en sådan belastning?

– Det förväntas ett jättetryck nu på morgonen, men alla som vi samverkar med, till exempel BankID och underleverantörer av själva deklarationen, står på tårna. Vi förväntar oss inget strul med säkerheten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN