Det optimala målet - OS-guld

Av: Elin Kardell

Publicerad:

”Är en medaljmatch man hoppas på”

1 av 7 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Mia Hermansson siktar på att ta medalj i sommarens OS.

Mia Hermansson, 23, ska till Rio de Janeiro.

För att ta sig dit har hon fajtats hela livet.

– Det är en medaljmatch man hoppas på, säger Mia Hermansson.

Mia Hermansson, som tävlar för SPIF Judo, har blivit uttagen till OS av SOK.

Det blir hennes första olympiska spel. Vägen dit har varit upp och ner, men kärleken för judon har alltid funnits där.

"Målet har hela tiden varit OS"

Första gången Mia Hermansson besökte en judohall var hon två månader gammal. Det var när hennes mamma tog med henne för att kolla på storebror. 

– Mamma trodde väl att det var lite halvfarligt med judo, att det var lite karate. Att man skulle slåss och sparkas och hålla på. Sen märkte hon att det inte var så farligt, säger Mia Hermansson.

Det de inte visste då var att hon 24 år senare skulle spendera i stort sett all sin vakna tid i judohallen. De visste inte heller att hon skulle förbereda sig inför OS i Rio.

Men Mia Hermansson har åtminstone hoppats.

– Målet har hela tiden varit att ta sig till OS. Men man har inte vågat ta ut någonting. Man har hela tiden hoppats på delmålen. Det är först nu man börjar inse att man faktiskt ska till OS, säger Hermansson.

"Aldrig på väg att ge upp"

Hermansson hade en lysande juniorkarriär, men efter det har vägen inte varit spikrak. Det har inte alltid varit självklart att hon skulle sitta här i judolokalen nu.

– Det gick segt precis före förra OS. Jag kom in i kvalperioden som väldigt ung och ganska ny på seniortouren. Det är en sådan sjuk OS-hets och alla jagade de där platserna. Även om jag inte var på väg dit så fastnade jag i den där hetsen. Det gick inte särskilt bra och det kändes väldigt tungt. Men jag var väl egentligen aldrig på väg att ge upp, säger 24-åringen.

Hon gav inte upp och det vände. Hon har fortsatt med judon för att hon gillar duellen. Att stå kvinna mot kvinna och att ta kampen.

– Jag ser mig inte som en fajter på det sättet. Men någonstans är man väl det för annars hade man väl inte gillat det här. Vissa gånger ser det ut som att man varit i ett kattslagsmål. Det är ju inte på liv och död. Men när man är där på mattan... just där och då, så är det ju det, säger Hermansson.

Det optimala målet

Just nu ser hon inget slut på sin karriär. Hon vill fortsätta så länge kroppen håller och det är kul.

– För mig känns det realistiskt att åka på fler OS. Det här är absolut inte mitt sista, säger Mia Hermansson.

Men kroppen tar stryk.

– Jag har en korsbandsskada i knät som jag inte opererat, men det är inte helt av. Sen har jag en ledbandsskada i handleden. Men det får jag ta tag i i september, säger Hermansson.

Nu när Mia Hermansson kan ta på OS vågar hon drömma om medalj.

– Har jag en bra dag och allt stämmer är topp sju en rimlig placering. Men det är medaljmatch man hoppas på, säger 24-åringen. 

En dag kanske medaljdrömmen blir till guld för Hermansson.

– Självklart är det någonting alldeles speciellt att vinna OS. Jag tror att de flesta som håller på med idrott har OS-guld som optimalt mål, säger Mia Hermansson.

Publicerad: