Syriska armén: Vapenvilan är över

avLinnea Järkstig, Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: AP

Vapenvilan i Syrien är slut, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det meddelar den syriska armén.

Enligt militären har de olika rebellgrupperna inte följt överenskommelsen i någon del.

Under de första dagarna av eldupphöret spred sig ett lugn över Syrien – och barnen i den belägrade staden Aleppo kunde för första gången på länge leka på gatorna.

USA och Ryssland hade tillsammans kommit överens om ett avtal för att minska våldet – och avtalet godkändes av den syriska regimen. Men i dag, vid 17-tiden, meddelar syriska armén att vapenvilan är slut, rapporterar AFP.

Militären: Beväpnade grupper dragit nytta

I ett uttalande skyller den syriska militären på ”beväpnade terrorgrupper” som vid flera tillfällen brutit mot vapenvilan och säger att de missat en ”verklig chans” att stoppa blodspillan.

Armen hävdar också att beväpnade grupper dragit nytta av situationen för att omgruppera och skaffa mer vapen, skriver AP.

Enligt FN har även syriska regimen brutit mot avtalet då de förhindrat hjälpsändningar från att nå behövande området, rapporterar nyhetsbyrån.

Bara timmar efter att regimen meddelat vapenvilans slut har Aleppo utsatts för flyganfall, rapporterar AFP:s korrespondent.

”Vapenvilan misslyckad”

Vapenvilan har varit så gott som misslyckad och under veckan har flera attacker inträffat.

I helgen attackerade amerikanska och danska bomflyg – enligt dem själva av misstag – syriska regimsoldater.

– I ett redan oerhört känsligt läge lyckades USA göra något man knappast gjort under hela kriget, attackera syriska regeringsställningar. Det ger Ryssland en stor och onödig propagandapoäng som gör det svårare för USA att trycka på om att de ska uppfylla sina åtaganden, säger Jan Hallenberg, senior professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, till TT.

På måndagen skrev Wall Street Journal att amerikanska myndigheter hade varnat Ryssland för en attack i området, men att ryssarna inte hade sagt något om att det skulle finnas syriska trupper i närheten.

Spänningarna ökade ytterligare efter uppgifter om att regimen genomfört flygangrepp mot den krigshärjade staden Aleppo. Inte heller har någon FN-hjälp kunnat nå det av regimen belägrade östra Aleppo. Hjälpsändningarna var en av hörnstenarna för hela vapenvilan.

– Jag tror att den (vapenvilan) i praktiken har misslyckats och upphört, säger Zakaria Malahifji från rebellgruppen Fastaqim i Aleppo, till nyhetsbyrån Reuters.

Ordkrig i helgen

Enligt Ryssland hade vapenvilan brutits 199 gånger – redan före helgens incidenter. Moskva anklagade på lördagen USA för att inte ha lyckats kontrollera de rebellgrupper som man stödjer i konflikten. USA har å sin sida anklagat Ryssland för att inte ha övertalat Syriens president Bashar al-Assad att släppa genom hjälptransporter till Aleppo.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo

USA

Syrien

Ryssland