Löfvens attack mot AKB: ”Det sticker i ögonen”

avJonathan Jeppsson, Pär Karlsson

1 av 2

VISBY. Stefan Löfven gick till attack mot religiös extremism i sitt tal i Almedalen.

Men även M-ledaren Anna Kinberg Batra fick sig en känga av statsministern.

– Det sticker i ögonen när man ser moderatledaren från Djursholm åka till Husby och spankulera runt och posera framför kamerorna medan de som bor där får titta på.

Det var en Stefan Löfven på påfallande gott humör som intog Almedalens scen för sitt femte framträdande. Han inledde talet med att tacka Lisbet Palme, som suttit längst fram under hans alla tal i Visby.

Löfven fortsatte sedan med att gå igenom dagens stora satsning på utsatta områden. Och han markerade tydligt mot att otrygghet, extremism och våld fått ta allt större plats i förorterna.

– Då måste vi sätta stopp för attackerna mot polis, brandmän och ambulanser. Då ska inte religiösa extremister kunna vinna makt över det offentliga rummet, bestämma var kvinnor får vara eller hur de får kläs sig, sa han i talet.

Attackerade Kinberg Batra och SD

Statsministern talade mycket om hur Sverige ska byggas tillsammans - av alla.

Men Löfven gick också till stenhårda attacker. En mot Sverigedemokraterna, som han menar underblåser hatet på nätet.

– Ledarna för SD sitter hellre hemma bakom datorskärmen, och leder sin nätarmé mot invandrare, journalister, feminister eller vilka de valt att rikta sitt hat mot för dagen.

– SD:s ledning sitter där och hetsar på sin öppet rasistiska svans - det mest osvenska som finns.

Löfven markerade också hårt mot Alliansledarnas besök i Husby nyligen. Om Anna Kinberg Batra sa han:

– Det sticker i ögonen när man ser moderatledaren från Djursholm åka till Husby och spankulera runt och posera framför kamerorna medan de som bor där får titta på.

”Det blir en tydlig kontrast”

Efter talet utvecklade Löfven kritiken mot oppositionsledaren.

– Det blir en ganska tydlig kontrast, när man åker ut och inte ens pratar med folk därute. Man fotograferas, men de som bor där får bara stå och titta på. Jag tycker det är viktigt att man ska föra dialogen med dem som bor där, det är då det kan bli något gjort.

ARTIKELN HANDLAR OM