Löfven: Män måste börja engagera sig

avCecilia Gustavsson

Statsminister Stefan Löfven om Aftonbladets artikelserie

1 av 2

Tafsanden och sexuella trakasserier har blivit vardag. Det visar Aftonbladets uppmärksammade granskning #inteensam.

– Det är helt avgörande att män engagerar sig, kommenterar statsminister Stefan Löfven som tagit del av serien.

Varannan kvinna har blivit sexuellt trakasserad. Det visar en undersökning gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet.

Mängder av flickor och kvinnor som intervjuats och kommenterat i artikelserien är överens: Detta är en del av vardagen. En hand på rumpan på dansgolvet, rädsla för att jogga på kvällen och sexistiska kommentarer ingår i att vara tjej.

Men allt fler höjer sina röster: Nu vägrar vi att stå ut med det här. Och polisen uppmanar alla som drabbas att börja anmäla.

"Viktig granskning"

Statsminister Stefan Löfven har tagit del av artikelserien.

– Det är jobbigt att läsa, men just därför är det så viktigt. Debatt och granskning av den här typen är helt avgörande för att vi ska klara av att förändra de normer och strukturer som ligger till grund för mäns våld mot kvinnor. Och den debatten får aldrig tystna. Varje kvinna som utsätts är en för mycket.

Via mejl svarar han på några frågor.

Vad kan män göra för att förändra?

– Engagera sig och ifrågasätta. Det är viktigt. Okunskap och likgiltighet är fortfarande ett hinder. Det finns destruktiva föreställningar om hur män är och bör vara som är avgörande att bryta. Män och pojkar ska involveras i arbetet för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Vad kan samhället göra, alltså politiker och skolor?

– Regeringen ser över sexualbrottslagstiftningen och ökar stödet till brottsoffer. Regeringen ser också över hur man kan stärka skyddet mot kränkande yttringar på nätet. Senare i år kommer regeringen att anta en nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld. Det finns också ett generellt utvecklingsbehov vad det gäller sexualupplysning för unga.

Som man - är det här något du reflekterat över?

– Ja. Det är helt avgörande att män engagerar sig. Just därför var jag var med och lanserade FN:s globala jämställdhetsprojekt HeForShe. Målet med projektet är att visa att jämställdhet inte är en kvinnofråga utan en fråga för både kvinnor och män. Hittills har 300 000 män engagerat sig i projektet.

Stolt över regeringen

Stefan Löfven skriver vidare att han är stolt över att leda världens första feministiska regering.

– Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle, därför är det så viktigt att arbeta för jämställdhet på alla områden.

ARTIKELN HANDLAR OM