Allsvenskan i fotboll 2016

Dödförklarar "framtidens fotboll"

avPer Bohman

"Materialet i Sverige räcker inte till"

Foto: Stella Pictures

Nanne Bergstrand har tagit ett beslut.
Nu dödförklarar han "framtidens fotboll".
– Materialet i Sverige räcker inte till för att spela den fotbollen, säger Hammarbys tränare.

Derbyfiaskot mot AIK var som droppen som fick bägaren att rinna över, avslöjade Nanne Bergstrand efter söndagens vinst mot Kalmar FF (2–1). Då bestämde sig han för att, åtminstone tillfälligt, dödförklara den "framtidens fotboll" som tränaren försökt lansera under sin tid i Hammarby. En fotboll som bygger på högt tempo, ambitiöst presspel och många maxlöpningar. Kursändringen mot en mer destruktiv fotboll har alltså gett två stabila – försvarsmässigt imponerande – segrar mot Gefle och Kalmar FF.

Varför är det kollektiva försvarsspelet mycket bättre nu?

– Vi spelar en mycket mer försiktig fotboll. Den fotboll vi spelade tidigare var framtidens fotboll. Hammarby ska vara tacksamma att de har fått chansen att ta del av den, sen har det inte räckt till hela vägen.

"Materialet räcker inte till"

Bergstrand fortsätter resonemanget:

– Vi är väldigt tacksamma över att vi har provat den grejen, men sen räcker inte materialet i Sverige till för att spela den fotbollen. Vi har i alla fall inte lyckats få det materialet. Då måste man ju för att överleva i den här fotbollen välja en mer följa John-fotboll.

När tog ni beslutet?

– Det beslutet har jag tagit. Vi valde att göra så efter AIK-matchen.

Var det svårt?

– Nej, vi gjorde likadant förra året, säger Nanne och syftar på när Hammarby sommaren 2016 implementerade en mer "cynisk" fotboll för att rädda det allsvenska kontraktet.

– Som tränare måste du klara av olika typer av spel. Jag är väldigt tacksam, och det borde Hammarby också vara, att vi testat (framtidens fotboll). Hade vi inte gjort det så hade vi aldrig vetat om det går.

Andra får avgöra

Kan du tänka dig att testa "framtidens fotboll" igen i framtiden?

– Kan inte svara på det. Men man måste göra ett val i Hammarby efter den här säsongen, om vilken typ av fotboll man vill spela. Sen får man skaffa spelare efter det.

Varför har ni inte fått fram materialet som behövs för den typen av fotboll som ni nu lämnat?

– Det får du fråga andra.

Mer än så ville inte Bergstrand kommentera frågan.