Mejla

Oisin Cantwell

Domen en framgång i kampen mot organiserad brottslighet

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Sista ordet är inte sagt.

Men att samtliga åtta åtalade döms för inblandning i morden på en krog i Göteborg är en framgång för polis och åklagare.

Att leda inblandning i de två morden på Vår Krog & Bar i bevis var inte en helt enkel uppgift för åklagarna Ulrika Åberg, Johan Udén och Niklas Högdén.

Det har exempelvis inte gått att reda ut vilka de två maskerade män som höll i vapnen är, vilket skapar en viss osäkerhet.

Men utredningen var gedigen och i den 12 000 sidor stora förundersökningen – den största som Göteborgs tingsrätt har haft att hantera sedan diskoteksbranden 1998 – finns åtskilliga indicier mot de inblandade.

Det är allt från dna och inblandad hyrbil som gått att knyta till en av de åtalade till kartläggning av mobiltrafik och sökningar i datorer.

Fem av de åtalade döms för två mord och försök till mord på 25 personer. Av de fem har två skjutit inne på krogen, en har hållit vakt, en person suttit bakom ratten i flyktbilen och den femte befunnit sig i en annan bil i området.

Ja, det är fullt möjligt att göra sig skyldig till mord utan att ha hållit i vapen. Nyligen dömdes två islamistiska terrorister till livstids fängelse för att ha skurit halsen av två människor, trots att de inte var de som höll i kniven.

Än mer känt är Malexander: tre nazister dömdes till livstids fängelse, trots att det inte gick att fastställa vem eller vilka det var av dem som sköt ihjäl de två poliserna.

Utöver de fem som anses bära det största ansvaret döms även tre män som medhjälpare till morden och mordförsöken.

Det förvånar inte att Göteborgs tingsrätt dömer några av männen till livstids fängelse. Detta är brottslighet av grövsta slag och några förmildrande omständigheter är svåra att finna.

Att några av de dömda mördarna i stället får tidsbestämda straff på upp till 14 års fängelse beror på att de var under 21 då brotten begicks. Då får inte lagens strängaste straff användas.

Exakt motiv har inte gått att fastställa. Men ett av mordoffret, den man som gärningsmännen var ute efter, tillhör en rivaliserande liga. Flera mord och skjutningar har ägt rum i Biskopsgården och det är uppenbart att attacken inne på krogen var ett inslag i konflikten.

Den här domen kommer att överklagas. De åtalade har inte mycket att förlora på att få saken prövad än en gång.

Att försöka förutse hur en domstol kommer att besluta är alltid vanskligt, men dagens dom är välskriven och logiskt uppbyggd. Jag tror att den står sig.

Domen är, hur det nu än går i nästa instans, glädjande. Polis och åklagare har lagt ner oerhört mycket arbete för att klara upp morden och för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Det har betalat sig.

avOisin Cantwell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM