ÅSIKT

Donald Trump har någonting att dölja

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix

Han blev en av de mer centrala spelarna i den amerikanska valrörelsen, och det utan att ens vara politiker.

FBI-chefen James Comey avslutade i juli i fjol polisens utredning om huruvida Hillary Clinton hade misskött sekretessbelagda uppgifter genom att skicka mejl via en privat server. FBI rekommenderade då att inga åtal skulle väckas.

Men så, elva dagar innan valet, skickade Comey ett brev till kongressen där han berättade att hans utredare hittat e-post som kunde vara relevant för utredningen.

Handlar inte om Clinton

I dag anser Hillary Clinton att Comeys uppträdande kostade henne valet, och den nuvarande presidenten Donald Trump har på både Twitter och mer officiella framträdanden sjungit Comeys lov.
Nu är det slut.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYR N

I natt kom ett pressmeddelande där Vita huset meddelade att Donald Trump sparkat FBI-chefen. Motiveringen är att han misskötte utredningen kring Hillary Clintons mejlskandal.

Det är förstås trams. Det här handlar inte om Clinton, utan om Trump.
Donald Trump blir nu den första amerikanske presidenten sedan Richard Nixon som sparkar en tjänsteman som leder en utredning där han själv ingår.

För bara en vecka sedan framträdde Comey i den amerikanska kongressen för att uppdatera dem på läget kring FBI:s utredning om hur Ryssland påverkade det amerikanska valet och landets eventuella kopplingar till Trumps presidentvalskampanj.

Trump bryr sig inte

Trump har ilsket twittrat om anklagelserna och kallat FBI-utredningen för "en skattefinansierad fars". Och nu får mannen som leder utredningen bekvämt nog sparken.

Det tycks som att presidenten har något att dölja.

Både bland demokrater och republikaner höjs nu röster för att man bör tillsätta en oberoende åklagare för att utreda anklagelserna om Trumps kopplingar till Ryssland. Vem ska lyssna?

Att Donald Trump inte har någon respekt för de institutioner som skapats för att hålla presidenten ansvarig är tydligt.

Det är en hållning vi känner igen från bland annat Ryssland.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM

FBI

Ryssland