Unga mamman: ”Det är inte fult eller jobbigt med Downs syndrom”

Ger fördomarna en käftsmäll i nya ”Unga mammor”: ”Vi lever som vanligt”

avAndreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Vid förlossningen kände hon att allt inte stämde.

Sonen Milan hade Downs syndrom; nu vill Julia Bergman, 21, ge fördomarna en käftsmäll i TV3:s ”Unga mammor”.

– Vi lever som vanligt och Milan är underbar, säger hon.

Hon fick veta att hon var gravid för snart fyra år sedan.

Då gick Julia Bergman, 21, i trean på gymnasiet.

Och vid förlossningen kände hon genast att något inte stämde.

– När Milan kom ur min mage hade jag en magkänsla att det var något konstigt men vi tänkte inte mer på det. Vid kontrollen efter ett dygn sa läkaren att vi fått en jättefin pojke, men att han misstänkte att Milan har Downs syndrom.

Ett senare test visade sig att så var fallet. Men Julia Bergman vill slå tillbaka mot fördomarna mot funktionsvariationen och tackade ja till att vara en av fyra tjejer i nya Viafree-programmet ”Unga mammor”.

– Både jag och Milans pappa blev chockade först, vi hade inte väntat oss det. Men jag vill hjälpa familjer som får det likadant: man inte behöver oroa sig för mycket och det finns hjälp. Milan föddes med sin diagnos och det behöver inte vara något fult, jobbigt eller annorlunda med det. Vi lever som vanligt och Milan är underbar, säger hon.

”Irriterande att de avbryter graviditeten”

Hon menar att informationen på internet och i mammagrupperna förbereder dåligt för de familjer som får ett barn med för till exempel Downs syndrom.

– Jag blir fortfarande irriterad, när vi gick i mammagrupp var allt så fantastiskt. Det är viktigt att ta upp att det kan inträffa komplikationer, jag blir också irriterad på folk som väljer att avbryta en graviditet när de ser att barnet har Downs syndrom. Vill man ha barn så… alla barn är lika fina, man kan inte göra skillnad så. Milans liv kommer bli fantastiskt och han går i en vanlig förskola. Visst har vi fler besök på sjukhus men jag ser inget fel i det, säger hon.

I mars fyller han tre år. Och frågar man rakt ut kan Julia erkänna att det ibland är tufft att jonglera skolan med habiliteringsbesök.

– Det är skitjobbigt att han inte kan gå, det har ju med hans diagnos att göra. Dels blir han frustrerad, men också för att han börjar bli tung och jobbig att bära. Vården koncentrerar vårdbesöken till till exempel februari-mars, då har man att göra hela veckorna, det kan ta kål på en lite, säger hon.

Inspirerades – och började plugga

Men hon låter aldrig annat än glad ändå.

– Jag hade inte kunnat leva utan Milan. Jag har lärt mig så otroligt mycket om samhället, världen och mig själv. Vi har fått träffa så många människor vi inte hade träffat annars och lärt mig så mycket, säger hon.

Kanske kan informationen vara bättre till föräldrar som hamnar i samma situation, men personerna hon mött i vården har fått henne att vilja göra dem sällskap.

– När man såg hur proffsiga de var på neonatalen inspirerades jag till att plugga till sjuksköterska, jag började utbildningen i måndags. Det kändes viktigt att komma på banan igen så att man inte fastade efter studenten som många gör.

”Unga Mammor” sänds onsdagar och torsdagar på Viafree och har premiär 1 februari 19.00.

Foto: TV3
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM