Ulf Karlssons dom efter Zlatan-påhoppet

avMartin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Tingsrätten har sagt sitt.

Ulf Karlsson döms på en punkt för grovt förtal mot Zlatan Ibrahimovic.

Och får för det 60 dagsböter á 400 kronor – 24 000 kronor.

– Ömsom vin, ömsom vatten, säger Ulf Karlssons advokat Johan Eriksson till Sportbladet.

Det var i april 2016 som förre förbundskapten i friidrott, Ulf Karlsson, levererade anklagelserna om att Zlatan Ibrahimovic varit dopad.

– Zlatan gick upp tio kilo muskler på ett halvår i Juventus. Det är omöjligt att göra det på så kort tid, sa Karlsson under en paneldebatt på Värmlands idrottshistoriska sällskapscafé.

Zlatan Ibrahimovic svarade med att stämma Ulf Karlsson för förtal vilket fick den förre friidrottstränaren att be om ursäkt i ett öppet brev.

Under rättegången ville dock Ulf Karlssons advokat, Johan Eriksson, se brottet räknas som ett tryckfrihetsmål snarare än en förtalrättegång.

– Rätten förklarade ju under vilka givna förhållanden som det ska gå under tryckfrihetsbrott, och jag tyckte det var ganska klart. Orden sades under en intervju, sa Eriksson.

Domen: Döms till böter

Men nu har tingsrätten sagt sitt.

Ulf Karlsson döms på en punkt för grovt förtal av Zlatan Ibrahimovic, men frikäns på en punkt och får för den fällande punkten 60 dagsböter á 400 kronor – 24 000 kronor.

Värmlands Tingsrätt anser att Ulf Karlsson grovt förtalat Zlatan Ibrahimovic under paneldebatten, men frias för det han sagt till en journalist på NWT enligt tryckfrihetsförordningen.

Tingsrätten dömer dessutom att vardera part ska stå för sina rättegångskostnader. Zlatan Ibrahimovic hade yrkat för att Ulf Karlsson skulle stå för bägge advokaternas kostnader.

Staten kommer att ta drygt halva, 20 000 kronor, Ulf Karlssons rättegångskostnader medan man inte kommer att hjälpa Zlatan Ibrahimovic med hans advokatkostnader vilka uppgavs vara uppe i drygt 150 000 kronor.

– Ömsom vin, ömsom vatten. Fälls för den del i paneldebatten, men frikänns för den del han sa till en journalist. Och han (Ulf Karlsson reds. anm) slipper dessutom förpliktigas med att betala Zlatan Ibrahimovics rättegångskostnader vilket hade kunnat bli väldigt dyrt för honom, säger Ulf Karlssons advokat Johan Eriksson till Sportbladet.

”Zlatan rätt i huvudfrågan”

Zlatan Ibrahimovics advokat, Fredrik Bogren, konstaterar i en skriftlig kommentar att tingsrätten gett fotbollsstjärnan rätt i huvudfrågan.

”Ibrahimovic har genom att väcka enskilt åtal gjort vad som ligger inom hans kontroll för att bemöta Ulf Karlssons felaktiga och grundlösa påstående från i våras. Ibrahimovic har därigenom på tydligast möjliga vis markerat sin inställning till Karlssons agerande”, skriver Bogren i ett uttalande enligt TT.

Eventuella överklaganden ska göras till hovrätten senast den 30 januari.

Foto: TT/Bildbyråm
Domen mot Ulf Karlsson
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM