Johanna Möllers försvarstaktik för hovrätten

avIsabelle Nordström

Arbogakvinnan Johanna Möller är dömd till livstids fängelse.

Inför hovrättsförhandlingen, som börjar i dag, hade hon krävt att få provköra en vägsträcka för att bevisa sin oskuld.

Men rätten sa nej.

1 av 2 | Foto: POLISEN

I dag inleds hovrättsförhandlingarna mot livstidsdömda Arbogakvinnan Johanna Möller, 42, och Mohammad Rajabi, 19. Det var i augusti som paret dömdes för mordet på Johanna Möllers pappa Göran Möller och mordförsök på hennes mamma.

Mohammad Rajabi har erkänt att han högg ihjäl sin dåvarande flickväns pappa och försökte mörda hennes mamma i sommarstugan utanför Arboga den 3 augusti 2016. Attacken bör ha skett runt klockan 22.18, inte långt efter att föräldrarna gått och lagt sig.

Hävdar sin oskuld i brev

Paret ska tillsammans ha åkt till stugan, enligt Rajabi. Men Möller nekar bestämt till inblandning i mordet och menar själv att det är omöjligt att hon ska ha hunnit köra från sommarhuset till hemmet i Eskilstuna.

”Hur kan tingsrätten säga att jag var med Moh på Granl.? Vi vet att mordet begicks efter 22.30. Det vet vi utifrån mammas vittnesmål, att hon gick till öv 22 och sov när pappa kom upp efter nyheterna, 22.20, att Moh sa att det var mörkt och tyst i huset när han kom till containern. =22.20+10=22,30”, skriver hon i ett av många brev hon skickat till Aftonbladets kriminalreporter Eric Tagesson.

Utdrag ur brevet som Johanna Möller skrev till Aftonbladets reporter

Johanna Möller hävdar i breven att hon kom hem klockan 23, somnade 20 minuter senare och att hon därför omöjligt kan ha varit med vid sommarstugan. Hennes son gav henne till en början alibi för mordkvällen och sa att de var hemma tillsammans, vilket Möller ska uppmanat honom till. Men drygt två månader efter mordet ändrade han sig och berättade att Möller varit borta.

Hon har flera gånger ändrat sin version och när polisen avlyssnade hennes bil uppmanade hon Mohammad Rajabi att hålla tyst när de pratade om polisförhör:

– Du ska bara vara zip-o. Inte ett ord. Is i magen, du ska hålla käften. Okej?

När Aftonbladet under en intervju frågade vad hon och Mohammad Rajabi hade gjort svarade hon att de inte hade gjort något särskilt under kvällen.

– Vi var hemma, sade hon.

Polisens tekniska bevisning visar på att Rajabi kom tillbaka till Eskilstuna strax före midnatt.

Polisen har hittat Göran Möllers blod i den roströda VW Touran, som fanns registrerad på Johanna Möllers företag. Enligt Rajabi uppmanade Möller honom att elda upp bilen efter mordet och mordförsöket för att undanröja eventuella bevis, men han ska ha vägrat.

Inför hovrättsförhandlingarna begärde Johanna Möller att få göra en ny rekonstruktion för att visa att hon omöjligt kan ha medverkat vid knivattacken i sommarstugan.

I andra hand kunde Möller tänka sig att åka med i bilen, utan att köra. Åklagaren sa nej, och det gjorde även hovrätten.

”Hovrätten, som inte finner skäl att föranstalta om den begärda åtgärden, avslår Johanna Möllers begäran”, står det i hovrättens beslut.

Vill frias

Mohammad Rajabi dömdes till 14 års fängelse och utvisning. I överklagan har han yrkat på en kortare straff och att slippa utvisning.

Johanna Möller dömdes även för anstiftan av mord på sin tidigare make, stämpling till mord, stämpling till grov misshandel, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, givande av muta, urkundsförfalskning, och hot mot tjänsteman. Möller själv menar att hon är oskyldig.

– Hon anser att hon är felaktigt dömd och önskar en ny prövning i hovrätten, sade hennes försvarare Amanda Hikes i samband med att domen överklagades.

– Det saknas bevisning och tingsrätten har missförstått flera väsentliga delar av det som vittnen uppgett, man har lagt för stor vikt vid den medåtalades uppgifter.

ARTIKELN HANDLAR OM