Såg blodiga svanen – nu hyllas deras insats

avClara Öhrn

SVENSKA HJÄLTAR

Sara Sundell upptäckte en blodig och skadad svan utanför sitt hus.
Hon ringde runt för att få hjälp och kom till sist i kontakt med Svenska djurambulansen.
De åkte i över en timme för att hjälpa den skadade fågeln.
– De var verkligen våra hjältar, säger Sara Sundell.

1 av 4 | Foto: Privat
Svenska djurambulansen kom till svanens undsättning.

Följ Svenska Hjältar på Facebook för fler liknande artiklar

Sara Sundell stod och kokade kaffe på morgonen när hon plötsligt såg en svan utanför huset. Hon upptäckte snart att svanen var skadad och tillsammans med sina barn gick hon dit för att se om hon kunde hjälpa den på något sätt.

Flera förbipasserande ringde runt till bland annat polis och miljöförvaltningen för att hjälpa den blodiga svanen. Till sist kom de i kontakt med Svenska djurambulansen.

– Att gå från att tro att det ska komma en jägare och ha ihjäl den eller forsla bort den utan att man får reda på någonting, till att de här människorna kommer i en ambulans. Det blev ett riktigt sagoslut, säger Sara Sundell.

Döptes till Gunde

Efter drygt en timme anlände Svenska djurambulansen som med van hand kunde bära in svanen i ambulansen. Svanen, som döptes till Gunde, fördes till Fågelcentralen i Göteborg som tar hand om skadade fåglar. Det är oklart vad som hade hänt den skadade svanen.

– Den har rehabiliterats i ungefär en vecka på fågelcentralen innan den kunde släppas ut igen, berättar Camilla Larsson, generalsekreterare på Svenska djurambulansen.

Svenska djurambulansen hyllar Sara och hennes barns insats på sin Facebooksida och vill även rikta ett stort tack till Fågelcentralen.

– Fågelcentralen ska verkligen ha en eloge, som knappt överlever på sina donationer och tar hand om tusentals fåglar varje år, säger Camilla Larsson.

Riktiga hjältar

Sara och hennes barn var överlyckliga att svanen hamnade i trygga händer och tycker att det känns skönt att den nu är återställd och är tillbaka i det fria.

– Bara att få uppleva något sådant, det är ju jättestort. Att det finns folk som bryr sig så innerligt och att de åkte så långt att för att ta hand om en svan, det är ju helt fantastiskt. De var verkligen våra hjältar, säger Sara Sundell om Svenska Djurambulansens utryckning.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Missa inte Svenska Hjältar-galan 11 december 2017 01:30

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM