Rockbjörnen 2017

PRESENTERAS AV

Dansbandet räddade livet på man med hjärtstopp

Framed hade med sig egen hjärtstartare

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: JESSICA INBERG
Dansbandet Framed.

En man kollapsade under bandet Frameds framträdande på Täfteålogen.

Då använde Anders Inberg bandets egna hjärtstartare och fick liv i mannen.

– Mannen började andas och kom igång. Det kändes jätteskönt, säger han till Nöjesbladet.

Dansbandet Framed spelade på Täfteålogen utanför Umeå under lördagen. Plötsligt kollapsade en man i publiken. Bandet avbröt spelningen när en gäst upplyste dem om vad som hänt.

– En av gästerna sprang fram till oss och sa att ”ni måste sluta spela för det är en man som fallit ihop och de håller på och gör hjärt- och lungräddning på honom”, säger Anders Inberg, 38, sångare och kapellmästare i bandet, till Nöjesbladet.

Bandet har med sig en egen hjärtstartare sedan tre år tillbaka. Efter att spelningen avbrutits sprang Anders och hämtade hjärtstartaren och tog sig fram till mannen som låg vid entrén till dansgolvet.

– Ambulans var larmad. Jag slet upp hjärtstartaren som säger till en precis vad man ska göra. Den sa till oss att patienten behöver defibrilleras för det finns ingen hjärtrytm. Då tryckte vi på knappen och den sköt igång. Efter det började mannen andas och kom igång. Det kändes jätteskönt.

”Skarpt läge”

Anders berättar att det var första gången bandet använda sin hjärtstartare. De har övat flera gånger inför en eventuell händelse.

– Det är klart att man blir ställd även fast man övat. Det blir ändå något annat när det är skarpt läge, säger han.

Efter att mannen förts iväg med ambulans valde bandet att återuppta spelningen, även om det inte kändes helt självklart, berättar Anders.

– Jag gick upp på scen igen och sa vad som inträffat, att vi som tur var hade en hjärtstartare och att det verkar som att det har gått bra med mannen. Att han var vid medvetande. Och så sa jag att det känns lite kymigt och konstigt att fortsätta kvällen men att vi får göra så gott vi kan.

”Kom fram och grät”

Både under spelningen och efter spelningen uttryckte flera personer i publiken sin uppskattning för att bandet hjälpt mannen.

– Det var flera stycken som kom fram och grät för att vi hade lyckats rädda den här personen.

Anders uppskattar att mannen var mellan 65–70 år gammal. Enligt Anders var väktarna i lokalen de sista som var i kontakt med ambulanspersonalen som tog hand om mannen.

– Väktarna tackade oss för att vi hade kunnat hjälpa till. Enligt dem hade det gått bra, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE