Stockholm

Cathrine fick obehagligt brev av kund: ”Jag bröt ihop”

avMalin Wigen, Dennis Jörnmark Callstam

1 av 3

Cathrine hade en vanlig dag på jobbet tills hon fick ett långt handskrivet brev av en kund – fyllt av sexuella trakasserier.

– Jag bröt ihop totalt, det är inte okej att göra såhär, säger hon.

Cathrine jobbar hos en elgrossist i Stockholm. Förra veckan kom en man in som frågade henne om hjälp med att välja ut kablar – och fick något oväntat två godiskartonger som tack.

– Jag var allmänt trevlig och pratade med honom som man gör med en kund och hjälpte honom med grejerna till lastkajen, säger hon och fortsätter:

– Han visade en bild på någon jag var lik men jag tänkte att han inte var mer konstig än någon annan kund.

Ville ”berätta hemlighet”

Precis när Cathrine skulle gå på lunch ett par dagar senare kom samma man förbi jobbet igen. Hon såg att han vinkade åt henne, och trodde att han ville ha hjälp med kablar igen.

– Han sa att han ”måste berätta en hemlighet”.

Hon fick höra att han hade något att säga som bara skulle stanna mellan dem två – och sträckte över ett brev, som han sa att Cathrine inte fick öppna förrän hon kom hem.

Men när han gått öppnade hon brevet direkt och gick till sina medarbetare, som fick läsa det tillsammans med henne. Först skrattade hennes yngre kollegor, berättar Cathrine.

– Men sen när de läste igenom igen så förstod de innebörden. De tänkte lite längre och insåg att det inte var lika kul längre.

Känner ett obehag

Brevet som Cathrine hade fått var fyllt av sexuella anspelningar på två handskrivna sidor.

Jag erkänner: ”Jag är rumpfixerad!” Och jag måste säga att du har en otroligt sexig, stor, kurvig rumpa. Vore helt underbart att få pussa och massera dina härliga skinkor”, stod det i det handskrivna brevet.

– Jag bröt ihop totalt, jag tyckte inte alls det kändes kul. Det är inte okej att göra så här. Jag kände mig så kränkt, säger hon och fortsätter:

– Jag vill inte ses som ett sexuellt objekt när jag jobbar.

Nu känner Cathrine obehag inför om mannen skulle komma tillbaka till arbetsplatsen. Hon har pratat med sin arbetsgivare som ska höra av sig till chefen på firman hon är uthyrd av.

Hon säger att hon skulle vilja upprätta en anmälan, men tror att det kan bli svårt eftersom hon inte vet vem mannen är. Cathrine hoppas att andra tjejer ska inse att de inte ska behöva stå ut med sådant här.

– Jag tänker på yngre tjejer som kanske inte vågar säga nej.

Jurist: ”Oerhört kränkande”

Sanna Knutsson, som är biträdande jurist vid advokatfirman Barbro Sjökvist, blir upprörd när hon hör om det Catherine varit med om. Hon har tagit del av brevet från mannen.

– Det jag ser är att det är ett sexuellt ofredande. Om hon skulle polisanmäla det skulle det rubriceras så, säger hon.

Men eftersom mannen betalade kontant och Catherine inte kände igen honom sedan tidigare skulle det vara nästan omöjligt att få fram någon misstänkt. Därför är fallet svårt att utreda.

– Framförallt är det dock oerhört kränkande. Det är första gången jag hör om något sånt här i en butik, säger Sanna Knutsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm