Nytt missiltest – kan bära kärnvapen över hela världen

USA:s andra test på mindre än en vecka

avEbba Thornéus

För andra gången på en vecka har USA provskjutit en missil som kan transportera atombomber över hela världen.

Testen väntas inte förbättra det redan spända förhållandet mellan USA och Nordkorea – som nu tillsynes tävlar i antal robottest.

Den interkontinentala ballistiska roboten ”Minuteman III” avfyrades från den amerikanska militärflygbasen Vandenberg utanför Kaliforniens kust natten mot torsdag.

Missilen – som kan transportera upp till tre kärnvapenstridsspetsar – lämnade basen strax efter 12-tiden och färdades omkring 676 mil till Kwajalein Atoll i Stilla havet.

USA:s flygvapen har runt 450 liknande missiler som kan färdas omkring 1287 mil – drygt ett kvarts varv runt jorden.

En talesperson för flygbasen säger till AFP att testet har planerats i tio månader och ska inte ska tolkas som en markering mot Nordkorea.

Det är därmed inte någon uppvisning av USA:s nationella kärnkraftsprogram utan ett rutinmässigt test som görs flera gånger per år.

450 liknande missiler

”Testet bevisar Minuteman III:s kapacitet och är nödvändigt för att verifiera vår nationella kärnvapenstatus och säkerställa USA:s förmåga att upprätthålla en stark och trovärdig nukleär avskräckande effekt, skrev flygbasen i ett uttalande efter provskjutningen.

Testet är dock det andra på mindre än en vecka – vilket mötts av stark kritik från fredsorganisationer som menar att det kan uppfattas som ett hot och kommer mycket olägligt med tanke på det redan spända läget mellan USA och Nordkorea.

Nordkoreas upprepade kärnvapentester har gjort diktaturen till ett av USA:s största säkerhetsproblem och förutom missiltesten har man även svarat med att sända ”en armada” till den koreanska halvön samt installera det kontroversiella robotförsvarssystem THAAD i Sydkorea.

Något som Kina motsatt sig kraftigt.

”USA agerar med dubbelmoral”

Många menar dock att USA agerar med dubbelmoral när det kommer till sina egna och andras missiltest.

– Deras egna test är rättfärdigade och nödvändiga, medan Nordkoreas tester ses som hotfulla och destabiliserande, säger David Krieger, talesman för den oberoende fredsorganisationen ”The Nuclear Age Peace Foundation till Los Angeles Times och fortsätter:

– Det som behövs är diplomati snarare än militära provokationer. Hot, vare sig de utformas i tweets eller missiltest, ökar bara faran för oss alla.

Kina: Sluta provocera!

Nordkoreas vice utrikesminister Han Song Ryol har i en intervju med nyhetsbyrån AP tidigare sagt att Trump hela tiden provocerar Nordkorea med sina aggressiva ord och att det är USA som ställer till med problem.

I samma intervju var utrikesminister även tydlig med att Nordkorea inte kommer att vänta på att USA ska anfalla dem.

– Vi har redan tillgång till kraftfulla kärnvapen, och vi kommer definitivt inte att sitta med armarna i kors och vänta på en amerikanskt attack.

Kinas utrikesminister Wang Yi har dock gått ut och vädjat till båda sidorna att sluta provocera och hota varandra uppger nyhetsbyrån Reuters.

– Vi uppmanar alla parter att avstå från att provocera och hota varandra, vare sig det sker i ord eller handling, och inte låta den här situationen bli oåterkallelig och ohanterlig.

”Vårdslös militär provokation”

Under måndagen ökade risken ytterligare för ett eventuellt kärnvapenkrig sedan två amerikanska strategiska bombplan flugit över Koreahalvön i samband med en övning med det sydkoreanska flygvapnet.

– Den vårdslösa militära provokationen driver situationen på Koreahalvön närmare ett kärnvapenkrig", uppgav nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Enligt Sydkoreas försvarsdepartementet syftade den gemensamma övningen till att avskräcka provokationer från Nordkorea och testa beredskapen inför eventuella kommande kärnvapentester.

Trump vill träffa Kim Jong-un

Trots det spända läget mellan de båda länderna sa president Donald Trump i måndags att han vill träffa Nordkoreas diktator, Kim Jong-un.

– Om det vore lämpligt att träffa honom skulle jag absolut göra det. Jag skulle vara hedrad att göra det, sa Trump i en intervju med Bloomberg News.

Vita husets pressekreterare Sean Spicer meddelade dock att ett möte mellan de båda ledarna inte är aktuellt i nuläget uppger Reuters.

– Det är uppenbart att det inte finns några förutsättningar för det ännu.

ARTIKELN HANDLAR OM