Blåsta på sin dröm: ”Är ledsna och arga”

Ställde in finalshowen: ”Vi har blivit överkörda”

avMartin Tolén

Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Uefa valde i sista stund att ställa in invigningen av Europa League-finalen på Friends Arena.

Kvar står en dansgrupp från Stockholm – blåsta på sin dröm.

– Vi känner oss väldigt ledsna och arga. Vi har inte blivit behandlade med speciellt mycket respekt, säger en av tjejerna.

Manchester skakades under måndagskvällen av en terrorattack.

Minst 22 personer dödades och ett 50-tal skadades när en självmordsbombare exploderade efter en Ariana Grande-konsert.

Därför valde Uefa att ställa in finaldagens tänkta underhållning, med artisterna Axwell & Ingrosso, inför Europa League-finalen mellan Ajax och Manchester United på Friends Arena.

– Showen kommer inte att bli av, det är inte tid att fira nu. Vi ska visa respekt och solidaritet, sa Uefas ordförande Aleksander Ceferin till Radiosporten.

”Känner oss ledsna och arga”

I och med att musikshowen uteblir blir även ett stort antal dansande ungdomar blåsta på sin stora dröm: Att uppträda inför 50 000 åskådare.

Sportbladet har varit i kontakt med en 15-årig tjej som känner sig sviken av Uefa och tycker att de ger vika för terrorn vilket är ”som en delseger för terroristerna”.

– Vi fick inte reda på det av Uefa först utan vi läste det i Aftonbladet, sen fick vi ungefär en timme senare ett mejl från vår producent där det stod att hon hade fått beskedet. Jag och de andra som skulle ha varit med känner oss väldigt ledsna och arga. Vi har inte blivit behandlade med speciellt mycket respekt, säger dansaren, som vill vara anonym, till Sportbladet.

Foto: Michael Sohn / TT / NTB Scanpix

Den tänkta dansgruppen kom från Solna Kulturskola och Kulturskolan Stockholm som ägnat hela våren åt att träna koreografi och svettsas samman helt utan ersättning.

– Först började vi lära oss en koreografi under de första repen lite utspridda. Sedan fick vi veta att det skulle bli en helt och hållet ny koreografi bara en vecka innan finalen. Så den här veckan har varit en vecka med intensivt repande med många ändringar på vägen men till slut har vi lärt oss allting och blivit exalterade. För att sedan, bara dagen innan, få veta att vi bara ska gå in och ha en tyst minut och sedan gå ut igen, säger 15-åringen besviket.

”Vi har blivit överkörda”

Dansgruppen känner även besvikelse över Aleksander Ceferins kommentar där han kallade invigningen för: ”Den så kallade showen”, vilket dansgruppen tycker låter nedlåtande.

– Jag har tidigare haft känslan av att vi blir lite överkörda. Men jag tycker ändå att de kunde ha tagit lite hänsyn till att vi är ungdomar som har sett fram emot det här jättelänge och som faktiskt offrat saker. På grund av en intensiv vecka med mellan fem och sex timmars repetion plus resa har i princip all vår fritid gått åt. Det har inneburit att man varit extremt stressad över allt plugg som inte blivit gjort, speciellt nu i slutspurten av nian. Tydligen var allt det här förgäves.

Europa League-finalen Ajax–Manchester United spelas i kväll klockan 20.45 på Friends Arena.

ARTIKELN HANDLAR OM