Terrorforskaren: ”Nästintill omöjligt att förutse”

avEmma Lindström

Gärningsmännen använde enkla medel och agerade tillsammans. Det är ovanligt – och nästan helt omöjligt att förutse.

– Det är nästintill omöjligt att förutse eftersom det är fullt lagligt att äga både knivar och bilar, säger terrorforskaren Hans Brun. 

Under natten till söndagen dödades flera personer och runt ett 50-tal skadades i ett dåd i London. En vit skåpbil körde på människor på London Bridge, sedan tog sig gärningsmännen till Borough Market där de attackerade människor med kniv.

Polisen fick larmet 23.08, svensk tid, och 8 minuter senare var gärningsmännen övermannade. Det var tre män och alla sköts till döds av polisen.

Ovanligt med flera gärningsmän

Enligt Hans Brun, terrorforskare vid King’s College i London, är det ovanligt att flera gärningsmän förekommer i en attack där enkla medel, som ett fordon och knivar, används.

– De använder fordon och väldigt enkla hjälpmedel. Det som är intressant är att det är flera gärningsmän, det har vi inte sett så mycket av tidigare, säger Hans Brun. 

Utöver knivarna och bilen använde sig männen av fejkade bombbälten. Enligt terrorforskaren kan attrapperna användas för att köpa tid och stressa upp polisen.

”Nästintill omöjligt att förutse”

När gärningsmän använder enkla medel är det mycket svårt för myndigheterna att upptäcka att en attack planeras.

– Det är nästintill omöjligt att förutse eftersom det är fullt lagligt att äga både knivar och bilar. Det kan vara om man får tips från någon eller hör på en telefonavlyssning, men om gärningsmännen bara är det minsta smarta är det nästintill omöjligt att förutse av myndigheter, säger Brun. 

Eftersom polisen trots det kunde oskadliggöra gärningsmännen efter bara åtta minuter tycker han att polisen förtjänar ett gott betyg.

Tre gärningsmän

Hans Brun säger att han inte låter sig skrämmas och uppmanar andra att inte vara rädda.

– Nej, jag är inte rädd. Det kommer säkert inträffa liknande saker i Europa och Sverige, men man inte gå omkring och vara orolig, säger Brun. 

Han säger att man ska följa nyhetsrapporteringen, särskilt om man befinner sig i London där flera attacker utförts. Man ska också lyssna på myndigheterna uppmaningar.

ARTIKELN HANDLAR OM