Nöjesbladets journalist får citat på landslagströja – för kvinnors rätt att ta plats

avAgnes Aronsson

Nöjesbladets journalist, Frida Söderlund, har fått sitt citat tryckt på en landslagströja.

Tillsammans med andra kända profiler ska hon motivera kvinnor att ta plats.

– Det behövs att tjejer, kvinnor och icke-män står upp för varandra och bär varandras erfarenheter och möjligheter, säger Frida Söderlund.

Nöjesbladets journalist Frida Söderlund, 25, har fått sitt citat tryckt på en landslagströja.

– Det känns skitcoolt om jag ska vara helt ärlig. Och jag känner mig extremt hedrad och ärad att ens ha fått frågan om att få skriva ett budskap, säger Frida Söderlund.

Hon är inte den enda som har fått chansen att pryda en fotbollsspelares rygg med ett budskap. Bland andra sångerskan Zara Larsson och politikern Gudrun Schymans citat finns på baksidan av tröjorna. Tanken är att budskapen ska inspirera och motivera alla kvinnor att ta plats, både på och utanför planen. Initiativet kallas #IDittNamn.

– Vi lever fortfarande i ett samhälle där kvinnor inte får ta lika mycket plats och inte tillåts att leva ut sin fulla potential av alla möjliga anledningar, normer och strukturer. Så att faktiskt bryta sig lös och stå upp för varandra, det finns inget viktigare än det just nu, säger Frida Söderlund.

Söderlunds citat lyder: ”Att försöka är att lyckas. Resultatet är sekundärt så länge Du vågar”, och det står på ryggen till spelaren med nummer 23, Elin Rubensson, 23.

Vad tycker du om budskapet bakom de nya landslagströjorna?

– Skitviktigt! Det behövs att tjejer, kvinnor och icke-män står upp för varandra och bär varandras erfarenheter och möjligheter, och det tycker jag är så viktigt och symboliskt i att de här budskapen står på en annan kvinnas rygg, säger Frida Söderlund.

Det är Svenska Fotbollförbundet och Adidas som står bakom initiativet, och de vill hylla landslagsspelarna för deras stora framgångar på plan och som förebilder i samhället. Tröjorna kommer säljas och 10 procent av intäkterna går till ”Alla är olika – olika är bra”-kampanjen som har tagit ståndpunkt mot diskriminering, främlingsfientlighet och rasism.

Frida Söderlund känner sig stolt, och berättar hur hon skrek rakt ut när hon fick se tröjan första gången.

– Den lilla fotbollstjejen i mig som ville bli fotbollsproffs, hon är ju lyckligast i världen. Men också lyckligast i världen över att hon nu fick hamna på en landslagströja genom att tro på det hon själv visste att hon kunde bli bra på, även om det i slutändan inte var fotboll, säger hon.

Andra som också har fått sina citat på tröjorna är programledaren och profilen Gina Dirawi, artisten Silvana Imam och karaktären Noora från ”Skam”, som går under ”loglady99” på Instagram.

Ikväll inleder landslaget Algarve Cup med en match mot Australien i Albufeira i Portugal.

ARTIKELN HANDLAR OM