Hockeysupportern som vill skapa nätverk för tjejer

avEmelie Fredriksson

Foto: Privat
Röglesupportern Jenny Karlsson vill starta närverk för kvinnliga hockeysupportrar.

Hockeysupportern Jenny Karlssons idé om att starta träffar för kvinnliga fans fick stort genomslag.

Nu drömmer hon om att SHL-klubbarna – och en viss önskegäst – nappar.

– Det vore kul att blicka tillbaka till nu och känna att det var här det började, säger hon.

Tjejer! Jag vill genomföra en nätverksträff för kvinnliga hockeysupportrar (i SHL). Finns det ett intresse? Säg ja!”, skrev Jenny Karlsson, supporterledamot i Rögles supporterklubb Angel Island Army, på Twitter under fredagsförmiddagen.

När hon var på väg hem vid fyratiden på eftermiddagen hade tweeten setts av 26 000 människor – och telefonen gått varm.

– Jag hade inte förväntat mig den här responsen och är helt överväldigad. Det känns ju som att det är något som efterfrågas.., säger Jenny Karlsson.

”Fått någon känga”

Varför tror du att det är så?

– Det är ju en mansdominerad sport och många supportrar är killar. Jag känner många tjejer genom Rögle men jag tror att många tjejer önskade att de kände fler både i sina egna klubbar och runt om.

Jenny Karlsson säger att hon upplever det som att de är ganska många tjejer som reser runt och är på läktarna, men konstaterar också att det inte alltid är lätt att få sin röst hörd.

– Generellt tror jag att många tjejer möter motstånd och att de ibland blir ifrågasatta som hockeysupportrar. Det här ska inte bli någon ’kvinnor kan’-rörelse, men jag tror att många har historier att dela med sig och att vi kan peppa varandra att våga engagera oss mer i klubbarna och supportergrupperna. Jag tror att alla kan bli lite starkare och ta för sig mer.

Har du som är med i styrelsen i er supporterklubb upplevt det motståndet du pratar om?

– Nej, överlag har jag varit rätt skonad från kritiken. Någon känga som ’vem i laget har du legat med?’ eller ’vem tycker du är snyggast’ har jag fått. Det är irriterande och säkert något folk slänger ur sig utan att mena något illa. Jag tror att många tjejer har hört det både en och två gånger.

Ska starta i helgen

Efter den fina responsen tänker Jenny Karlsson fila på en projektplan redan i helgen. Just nu tänker hon att det skulle kunna landa i work shops där olika ämnen diskuteras samtidigt som supportrarna bara umgås och lär känna varandra – oavsett klubbhjärta.

Vill ha med Lena Sundqvist

Helst vill hon att drömgästen, hyllade C More-kommentatorn Lena Sundqvist, deltar.

– Jag har fått kontakt med henne genom en gemensam nämnare och hon är väldigt positiv. Det hade varit en dröm att få dit henne eftersom hon själv stött på mycket motstånd och får höra saker efter varje match. Jag tror att hon kan bidra med mycket energi och dela med sig av det hon upplevt i sin roll.

Sedan hoppas Jenny Karlsson också på engangemang från SHL-klubbarna själva.

– Nu fantiserar jag högt och vilt, men det största problem är var vi ska ha den första träffen och i vilken storlek. Jag drömmer om att SHL-klubbarna ska stå som värdar och att man kan få komma runt och få veta mer om varandra.

Tror du att klubbarna är intresserade av det?

– Det är svårt att säga. Jag får pitcha in idéen väldigt väl. Det är många som vill ha deras engagemang så det är säkert svårt, men inte omöjligt...

– Jag hoppas verkligen att det här blir av. Det vore kul att blicka tillbaka till nu och känna att det var här det började.

ARTIKELN HANDLAR OM