Cykelstjärnan efter skräckkraschen: ”Jag är glad att jag lever”

Publicerad:

SPORTBLADET

Chris Froome har gett sin första intervju efter skräckkraschen.

Det var i juni som den brittiske cykelstjärnan körde in i en bergvägg.

– Det är en lucka på fem minuter som jag inte minns något ifrån, säger 34-åringen.

I ett träningspass med lagkamraten Wout Poels inför Tour de France körde Chris Froome rakt in en bergvägg i en hastighet av 54 kilometer i timmen.

Det var en vindby som fick honom att tappa kontrollen över cykeln.

Chris Froome berättar att han minns detaljer från träningspasset, men sedan bara att han vaknade upp liggandes vid sidan om vägen.

Mekanikern Gary Blem kom springande och skrek att han inte skulle röra sig.

”Det är illa.”

”Vad är illa?”

”Ditt ben är brutet, Chris.”

Han minns att han kollade ner på benet och såg utbuktningar i shortsen.

Blod sipprade ut från ett djupt jack under knät, han minns att armbågen ”inte såg riktig rätt ut heller ... den hade en lustig vinkel”.

Alla mest minns han smärtan.

Chris Froome
Foto: Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN
Chris Froome

”Gör mig galen”

Chris Froome fördes med helikopter till Saint-Étiennes universitetssjukhus för sex timmars akut operation.

Han hade sprickor i revbenen, skador på nacken och ryggraden, skador på lungan samt brutet lårben, höft och armbåge.

Han hade förlorat två liter blod.

– Jag andades inte bra. Det var på ett dåligt sätt, säger Chris Froome.

Under den fortsatta rehabiliteringen tre månader senare tillsammans med familjen på den franska rivieran är det främst blackouten som bekymrar honom.

– Det är antagligen fem minuters lucka som jag inte minns något ifrån – och det gör mig galen. Jag har kört den här cykeln tidigare i blåsiga förhållanden och aldrig haft några problem. Jag kan inte förstå det. Uppenbarligen åkte vi igenom en stad efter att ha åkt nerför. Jag kommer inte ihåg. Det var i den staden, där det var en lång rak, svagt nedåtlutande, backe som det hände. Wout Poels säger att jag signalerade till honom att akta sig bakom mig för att jag skulle rensa näsan. Och det var precis efter det som en vindpust, uppenbarligen, tog mig ..., säger Chris Froome till brittiska The Telegraph.

Ambitiösa mål

Fortfarande kan Chris Froome inte gå utan kryckor, även om han belasta benet nu, och han har fortfarande en platta i höften som ska tas ut framöver.

Otroligt nog är hans ambition att tävla redan senare i år om han kan.

– Det skulle vara fint att ha möjlighet att köra några av de här tävlingarna efter säsongen som jag brukar göra. För att komma tillbaka till proffssäsongen igen, det skulle vara jättebra att kunna vara med på något innan januari, säger Chris Froome.

Det huvudsakliga målet är att komma tillbaka till Tour de France vid 35 års ålder nästa sommar, och sedan även OS i Tokyo en vecka efter touren med 5000 meters klättring, över 40 grader varmt och extrem luftfuktighet.

”Jag är tacksam”

Chris Froome har vunnit Tour de France fyra gånger (2013, 2015, 2016 och 2017).

Den enda cyklist som har vunnit Tour de France äldre än 34 år Firmin Lambot som vann 1922.

– Jag måste tränare hårdare än vad jag någonsin har gjort för att komma tillbaka. Historien är inte på min sida, men jag är en hängiven troende av frasen ”ålder är bara en siffra”, säger Chris Froome.

För honom har det varit ett stort mål att vinna Tour de France en femte gång och är det fortfarande även efter det karriärhotande kraschen.

– Jag är tacksam att jag är vid liv. Jag är tacksam att jag är på väg tillbaka för att bli återställd, jag är tacksam att jag har möjligheten att bli återställd ... nu ska jag ge allt, säger Chris Froome.

Publicerad:

LÄS VIDARE