Nu måste han peta en favorit

Jannes svåra val mot Malta

Av: Johan Flinck

Publicerad:

Alla mittfältare hela och friska.

Då måste Janne Andersson peta en av sina favoriter – för första gången.

– Janne och Peter vet mina kvaliteter, säger Kristoffer Olsson, som startat tre matcher i rad.

Kristoffer Olsson fick chansen från start på det centrala mittfältet mot Ryssland när Sverige vann sin grupp i Nations League i den sista matchen under 2018.

Då saknades både Albin Ekdal och Emil Forsberg av de ordinarie mittfältarna. Dessutom var Viktor Claesson uppflyttad som anfallare.

När landslaget samlades igen och inledde EM-kvalet i mars saknades Ekdal i första matchen mot Rumänien och sedan Forsberg i den andra mot Norge. Dessutom missade Jakob Johansson hela samlingen på grund av skada.

Men Claesson var tillbaka på mittfältet och Robin Quaison fick sitt genombrott i anfallet och dessutom stod Alexander Isak för två succéinhopp.

Kristoffer Olsson och Robin Quaison.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Kristoffer Olsson och Robin Quaison.

Bara gjort två inhopp efter förra landskampen

När nu Blågult fortsätter EM-kvalet mot Malta på fredag och Spanien på måndag är samtliga mittfältare och anfallare hela och friska.

Det ställer förstås Janne Andersson inför ett tufft val.

För första gången sedan första VM-playoffmatchen mot Italien hösten 2017 tvingas han peta någon av sina favoriter. Då var det Jakob Johansson som fick kliva åt sidan på mittfältet och i returen drog han korsbandet när han startade då Ekdal var borta. Johansson var borta från landslaget till november i fjol och sedan samlingen i mars också.

Under tiden har Olsson och Quaison slagit sig in i elvan.

Vilka två favoriter väljer Janne nu bort mot Malta?

Olsson skadade sig senast mot Norge och har sedan dess fått nöja sig med två inhopp hemma i Krasnodar.

– Klart man tappar lite när man är borta. Man tror att man kommer tillbaka i den form man var i. Nu känner jag att jag är på väg tillbaka. Det känns bättre och bättre för varje träning.

Foto: Ola Axman
Albin Ekdal och Janne Andersson.

Svårt att läsa Janne på träningen

Hur ser du på konkurrensen?

– Det ska vara bra konkurrens i ett svenskt landslag. Klart man hoppas att få spela. Det känns som Janne och Peter vet vad jag bidrar med. Om det behövs mot Malta eller Spanien är upp till Janne och Peter.

Det är stor skillnad på motstånd den här samlingen – tror du att det blir stor skillnad på vilka som startar på mittfältet i de här båda matcherna?

– Jag vet faktiskt inte. Med Janne är det svårt att se på träningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.