Malmöbröder åtalas efter nötburksbomb i blomlåda och pennpistoler

Publicerad:
En av flera vapen som hittades i 25-åringens garage.
Foto: Polisen
En av flera vapen som hittades i 25-åringens garage.

NYHETER

En nötburk med rosa sprängdeg, en mängd pistolpennor och tusentals skarpa patroner.

Allt en del i bevisningen mot två Malmöbröder som nu står åtalade för en rad brott.

En novembernatt förra året blev en polisbil på Ystadsvägen invinkad till vägkanten utav en privatperson. Personen sa att patrullen borde ta en närmare titt i en intilliggande blomlåda, innan han försvann ut i natten. Konfunderat kontrollerade poliserna blomlådan som mannen pekat ut – i den fanns då en bomb.

Bomben, en nötburk med rosa sprängdeg, oskadliggjordes av polisens bombrobot. Hur den hamnat i blomlådan, och vem som lagt den där, var till en början ett mysterium. Tills polisen hittade dna.

”En av stans kriminella”

Foto: Polisen
Nötburken hittades i en blomlåda.

Spåren leder polisen till en 44-årig Malmöbo. Han är tidigare känd av polisen som ”en av stans kriminella” och hämtas in på förhör. 44-åringen säger att han inte känner till någon bomb. Han minns hur någon har visat honom en nötburk med rosa sprängdeg, att han då har luktat på den, och det kan vara så hans dna kommit att hamna på burken. När poliserna konfronterar 44-åringen med att hans mobil kopplat upp sig på en mast i området under tiden för brottet säger han att han besökt sin vårdcentral på adressen. Att det dock var söndag och vårdcentralen var stängd vill han inte kommentera. Och han delges misstanke om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

2000 skarpa patroner

Foto: Polisen
En mängd pistolpennor fanns bland det som hittades i garaget.

Parallellt med utredningen om bomben i blomlådan kollade polisen in en verkstad tillhörande 44-åringens 25-årige bror. I lokalen hittar polisen 35 licenspliktiga kompletta pennpistoler med tillhörande pipor och cirka 2000 licenspliktiga skarpa patroner i olika kalibrar samt två licenspliktiga gasvapen. Även intill dem hittas spår efter 44-åringen.

Genom hemlig telefonavlyssning kan polisen visa hur bröderna pratat om pennor som ska hämtas och lämnas. Den stora mängd pennpistoler som hittats förklarar 25-åringen med att det skulle tillhört verkstadens tidigare ägare.

Nu åtalas de bägge bröderna för grovt vapenbrott. De båda nekar till brott.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE