Elias Pettersson prisad som årets rookie i NHL

Svenske talangen: ”Mina ben skakade av nervositet”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

LAS VEGAS. Elias Pettersson är inte bara en fenomenal hockeyspelare.

Han vet hur man intar en scen också, visade det sig när han som väntat vann rookie-priset Calder Trophy i Vegas i natt och höll ett lysande tal.

Trots att benen skakade av nervositet…

– När jag var på väg upp för prata tänkte jag att det är tur att jag inte blir lika nervös inför hockeymatcher. Då hade det inte haft någon betydelse om jag spelat med vänster- eller högerfattad klubba, det skulle inte gå alls, säger den lycklige 20-åringen från Ånge.

Sedan i natt är det officiellt:

Elias Pettersson var verkligen den gångna NHL-säsongens bäste rookie.

Han vann Calder Trophy vid ligans stora gala Awards-gala på kasinot Mandalay Bay i det galet heta Las Vegas i natt. 

”Det har gått snabbt”

– Fantastiskt förstås, säger Vancouver Canucks unge stjärna när han möter svensk media efter prisutdelningen.

– Det har gått snabbt de senaste två åren, från att jag var en talang till att ha gjort det jättebra i SHL och sedan även i NHL. Och nu detta. Jag lever verkligen min dröm, men är inte nöjd och tar inget för givet, så det här uppskattar jag verkligen.

Särskilt glad är Elias över att familjen – pappa Torbjörn, mamma Iréne och  storebrodern Emil – var på plats under nattens ceremoni.

– Ja, det betyder väldigt mycket att jag fick dela det här med dem. De är de som varit allra viktigast för mig och för att jag kunnat ta mig hit, fortsätter han.

– Vad jag sa åt dem när mitt namn lästes upp? Jag fick inte fram några ord alls. Det handlar bara om ren kärlek till dem.

”Jag ville gärna nämna honom”

Sedan gick den 20-årige medelpadingen upp på scenen och höll ett perfekt tal.

– Mja, jag vet inte. Jag hoppas att det inte syntes ett mina ben skakade av nervositet. För det gjorde de, ler han.

– När jag var på väg upp för prata tänkte jag att det är tur att jag inte blir lika nervös inför hockeymatcher. Då hade det inte haft någon betydelse om jag spelat med vänster- eller högerfattad klubba, det skulle inte gå alls, he he. Men det var ändå kul att få prova på något nytt.

Många, inte minst i media, uppskattade att Elias i talet passade på att hedra Jason Botchford – känd hockeyjournalist från Vancouver som gick bort i våras, baras 48 år gammal.

– Jag ville gärna nämna honom, han var en respekterad och duktig journalist och alltid snäll mot mig. Jag blev väldigt ledsen när jag hörde att han gått bort och blir ledsen nu också, bara av att prata om det.

Rasmus Dahlin – också nominerad för en Calder Trophy –  fick även han ett omnämnande.

– Jag tycker det är väldigt coolt att två svenskar är nominerade till Calder Trophy och Rasmus är en helt fantastisk hockeyspelare. Jag ser fram emot att möta honom på isen i många år framöver förklarar Elias.

Elias Pettersson pratar med pressen
Foto: Per Bjurman
Elias Pettersson pratar med pressen
Publicerad:

LÄS VIDARE