Fotbollen tillbaka i juni – utan publik

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Andreas Hillergren/TT
Herrallsvenskan i fotboll har fått grönt ljus att starta nästa månad. Arkivbild.

Svensk fotboll, liksom övrig tävlingsidrott, får starta den 14 juni.

Resor till bortamatcher kommer att tillåtas. Däremot lär det inte bli publik på läktaren förrän tidigast i höst.

– Det här ska inte ses som att vi snabbt rullar tillbaka alla restriktioner, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Fredagsmorgonens besked innebär bland annat att dam- och herrallsvenskan i fotboll kan se fram emot en säsongspremiär

– Det blir tydligt vad som är viktigt under människors vardag. Jag har hört ett stort engagemang för idrotten, och inte minst om att få tillbaka elitidrotten, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Resor tillåts för lagen

De allmänna restriktionerna som gäller för inrikesresor – max två timmar – är inget hinder för elitmatcher.

– När det gäller professionell idrott så görs bedömningen att det är nödvändiga resor, det är resor i arbetet som i princip tillåts, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Amatöridrotten får fortsatt anpassa sig till de allmänna restriktionerna, men det kan komma lättnader också kring dessa.

– Vi räknar med att inom någon vecka gå fram med sådana bedömningar. Antingen lättar man upp det eller så ligger man kvar som det är nu, säger Johan Carlson.

Ingen publik på länge

Planerade startdatum för fotbollen är den 14 juni för herrallsvenskan, superettan och elitettan, och 27–28 juni för damallsvenskan. Det innebär att lagen i de tre förstnämnda serierna ser ut att få klara sig utan träningsmatcher inför respektive säsongsstart.

Alla får också klara sig utan läktarstöd under inledningen av säsongen. Och det lär dröja innan det går att spela matcher inför publik, säger Johan Carlson.

– Det ligger långt framåt. Jag räknar nog med att den här begränsningen på 50 (personer) kommer att gälla över sommaren.

Fredagens besked gäller alla idrotter, på alla nivåer, på både dam- och herrsidan. Men det är under förutsättning att det sker utomhus, omfattar som mest 50 personer och håller sig till Folkhälsomyndighetens övriga restriktioner.

Oklart besked

En fråga har varit hur de 50 personerna ska räknas under exempelvis en allsvensk fotbollsmatch. Den siffran uppnås i princip genom att bara räkna in båda lagens spelare och ledare.

– Det där är en tolkning av ordningslagen och det är upp till polisen att göra den, säger Amanda Lind.

Men det ska gå att överskrida maxantalet eftersom elitmatcher inte ses som en offentlig tillställning, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Till de offentliga tillställningarna har också allmänheten tillträde. Det besked vi ger nu är att matcher ska spelas utan publik och då gör polisen en delvis annorlunda tolkning, för då är det yrkesutövning. Då ska man fortfarande hålla nere antalet personer som är involverade, men då är det enligt polisen möjligt att bedriva den här typen av verksamhet, säger Mikael Damberg.

Något som löpte som en röd tråd under presskonferensen var den upprepade brasklappen om att man inte ska tolka beskedet som att Sverige är på väg in i ett normalläge.

– Beslutet att starta upp tävlingsverksamhet ska inte ses som en allmän lättnad av gällande restriktioner och rekommendationer, där vill jag vara väldigt tydlig, säger Mikael Damberg.

– Vi är fortfarande i ett allvarligt läge utifrån ett smittskyddsperspektiv.

Publicerad: